Alzheimer’ı önlemenin yolu bağırsaklardan mı geçiyor?

Alzheimer’ı önlemeye yönelik çalışmalar giderek beyin yerine bağırsak sağlığına bakmak gerektiğini ortaya koyuyor.

Alzheimer’ı önlemenin yolu bağırsaklardan mı geçiyor?
Yayınlama: 09.07.2024
Düzenleme: 09.07.2024 10:35
A+
A-

Alzheimer hastalığını önlemek veya tedavi etmek amacıyla bağırsak mikrobiyomunu hedeflemeye yönelik ilgi giderek artıyor.

Bazı bağırsak rahatsızlıklarının Alzheimer ile birlikte görülme olasılığının daha yüksek olduğu bilindik bir bağırsak-beyin örüntüsü vardır.

Örneğin, iltihaplı bağırsak hastalığınız varsa Alzheimer’a yakalanma olasılığınız altı kat daha fazladır. Eğer gastritiniz varsa, mide zarınızın iltihaplanmasıyla oluşan bir rahatsızlık, bu risk iki katına çıkar.

Alzheimer hastalığı olan kişilerin bağırsak mikrobiyotası daha bozuktur ve bakteri çeşitliliği daha azdır. Bu da fırsatçı zararlı bakterilerin gelişmesi için mükemmel bir ortamdır.

Bu değişimlerin, vücutta iltihabı teşvik eden toksik bileşiklerle ve iltihabı azaltabilen bileşiklerin daha az olmasıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bilimsel araştırmacılar Alzheimer hastası insanların mikrobiyomunu sağlıklı sıçanlara naklettiklerinde, sıçanların beyinlerinde iltihap oluştuğunu, hafıza testlerinde daha kötü performans gösterdiklerini ve hipokampüslerinde daha az nöron geliştiğini gözlemlediler.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.