Stresle mücadelenin anahtarı bağırsaklarda gizli!

Stresle mücadele için bin bir çeşit yöntem var ancak bilim dünyasının son keşfi stresle mücadelenin anahtarının bağırsak sağlığında gizli olduğunu buldu. İşte çarpıcı araştırmanın sonuçları…

Stresle mücadelenin anahtarı bağırsaklarda gizli!
Yayınlama: 26.06.2024
Düzenleme: 26.06.2024 00:32
A+
A-

Stres yönetimiyle ilgili duyduklarınızı, bildiklerinizi unutun! Kaliforniya’daki araştırmacılar, zihinsel sağlık sorunları olmayan 100’den fazla yetişkini incelediler ve onların zihinsel sağlıkları ve dayanıklılıkları hakkında anketler yaptılar.

Daha sonra iki gruba ayrıldılar: yüksek ve düşük esneklik. Her katılımcıya ayrıca MRI taramaları yapıldı ve dışkı örnekleri verildi.

Ekip, yüksek dirençli grubun, daha az dirençli olanlara göre daha düşük inflamasyona ve daha güçlü bir bağırsak bariyerine sahip olduğunu buldu. Besinlerin emilmesi ve bağırsaktaki toksinlerin engellenmesi için güçlü bir bariyer gerekli.

İlişki beyin ile sindirim sistemi arasındaki doğrudan iletişime dayanmaktadır. Bir örnekle açıklamak gerekirse, bağırsakların beyne açlık veya tokluk sinyalleri göndermesi gibi.

Araştırmacılar, bu bulguların zihinsel sağlık bakımını kişiselleştirmek için bağırsak bakterilerini kullanabilecek tedavilere yol açabileceğini söyledi.

Araştırma nasıl yapıldı?

Kaliforniya Üniversitesi-UCLA’da herhangi bir akıl sağlığı sorunu tanısı konmamış 116 yetişkin değerlendirildi.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 61’i kadın, geri kalanı ise erkekti. Beden Kitle Endeksleri- BMI ortalama 28 olan aşırı kilolu bir gruptu.

Tüm katılımcılara MRI taramaları yapıldı ve testten iki ila üç gün önce evdeki kitlerle dışkı örnekleri verildi. Ve önceki hafta diyetleriyle ilgili ayrıntılı anketleri doldurdular.

Kendilerinin bildirdiği bir ankette katılımcılar, dayanıklılıklarıyla ilgili soruları sıfırdan (hiç doğru değil) 4’e (neredeyse her zaman doğru) kadar bir ölçekte yanıtladılar.

Toplam puan yedi faktörden oluşuyordu: kişisel yeterlilik; yüksek standartlar ve dayanıklılık; kişinin içgüdülerine güven; olumsuz sonuçlara ve strese tolerans; değişimi kabul etmek ve ilişkileri güvence altına almak; kontrol; ve manevi etki.

Daha yüksek puanlar daha yüksek dayanıklılık anlamına geliyordu; bu da stresle başa çıkabildikleri ve zorluklara daha iyi yanıt verebildikleri anlamına geliyordu.

Araştırmacılar, yüksek dayanıklılık grubundaki kişilerin daha az kaygılı ve depresif olduklarını, yargılanmaya daha az eğilimli olduklarını ve duygularını düzenlemede daha iyi olduklarını, daha az dayanıklı olanlara göre daha iyi olduklarını buldular.

Ek olarak bu grup, sindirim, bağışıklık, hormon ve sinir sistemi sağlığını düzenleyen bakteri, parazit ve mantar ağı olan daha sağlıklı mikrobiyomlara sahipti.

Araştırmacılar, bu katılımcıların daha az dirençli olanlara kıyasla daha düşük iltihaplanma ve daha güçlü bağırsak bariyerleriyle bağlantılı kimyasalları salgıladıklarını söyledi.

Çalışma, Cleveland Clinic’e göre açlığı, tokluğu, iştahı, sindirimi, metabolizmayı, stresi ve bağışıklığı etkileyen bağırsak-beyin bağlantısı üzerine yapılan son araştırmalara katkıda bulunuyor.

Çalışma geçen hafta Nature Mental Health dergisinde yayınlandı .

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.