Televizyonu duymakta zorlanıyor musunuz? İşte işitme duyunuzu güçlendirecek 7 basit adım

İşitme kaybını tersine çeviremeseniz de, son araştırmalar işitme hassasiyetini artırabileceğiniz ve daha fazla kaybı önleyebileceğiniz yolları ortaya çıkardı.

Televizyonu duymakta zorlanıyor musunuz? İşte işitme duyunuzu güçlendirecek 7 basit adım
Yayınlama: 23.06.2024
A+
A-

İşitme kaybı, ileri yaşla ilişkilendirdiğimiz bir durumdur ancak genç insanları da giderek daha fazla etkilemektedir.

BMJ Global Health dergisinde bu yıl yayınlanan analiz, dünya çapında bir milyardan fazla gencin telefon veya kulaklık kullanmaları ve konserlerde yüksek sese maruz kalmaları nedeniyle işitme kaybı riski altında olduğunu ortaya çıkardı.

İşitme kaybını tersine çeviremeseniz de, son araştırmalar işitme hassasiyetini artırabileceğiniz ve daha fazla kaybı önleyebileceğiniz yolları ortaya çıkardı.

Duşta şarkı söylemek

Önemli adımlardan biri, gürültülü konuşma algınızı güçlendirmektir. Bu, diğer insanların konuşması gibi arka planda gürültü olduğunda kelimeleri tanımlama yeteneğidir; gürültüde konuşma algısındaki bir sorun genellikle işitme kaybının ilk belirtisidir. Duşta şarkı söylemek ince perde ve zamanlama farklılıklarını veya melodi tanıma ve tahmin etme yeteneğimizi geliştiriyor.

Duymak için çabala

İşitsel korteksi kullanmazsanız tembelleşebilir, bu nedenle bir şeyi dikkatle dinleyerek egzersiz yapın. Örneğin, sesli kitapları düşük sesle dinleyerek anlamaya çabalayın.

Düzenli egzersiz yapın

Kardiyovasküler egzersiz, sağlıklı işitme için çok önemli olan iç kulağa sağlıklı kan akışını destekler. Ağır egzersizlere gerek yok, hızlı yürümek gibi kalp atış hızınızı artıracak herhangi bir şey işe yarayacaktır. Sadece işitme kaybına karşı koruyucu olmakla kalmaz, aynı zamanda zaten işitme kaybınız varsa daha fazla işitme kaybının önlenmesine de yardımcı olabilir.

Çoklu görevlerden kaçının

Dikkatimiz sınırlı bir kaynak olduğundan, aynı anda başka şeyler yapmaya çalışmadığımızda daha iyi dinleyebilme olasılığımız daha yüksektir. O anda orada olduğumuzda ve bilinçaltımızda yanlış duyabileceğimizden endişe duymadığımızda, daha iyi duyarız. Yani farkındalık yardımcı olabilir.

İyi beslenin

Düşük kolesterol ve sağlıklı kan basıncı, sağlıklı damar fonksiyonunun korunmasına yardımcı olabilir ve işitme yapılarına kan ve oksijen verilmesini sağlayabilir. Bu da sağlıklı bir beslenmeyle mümkün. Uzmanlar iyi bir duyma için Akdeniz diyeti yada DASH diyetini öneriyor.

Kan şekerinizi düşürün

Diyabetli kişilerde işitme kaybı iki kat daha yaygındır ve prediyabetli (kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek olduğu) kişilerde işitme kaybı ise yüzde 30 daha fazladır. Bu veriler ışığında düşük kan şekeri seviyesine sahip olanların işitme kaybı riski daha düşüktür.

Kontrol ettirin

Belirli aralıklarla işitme becerilerinizi klinik olarak test ettirin. Olası kayıpları erken tanıyla telafi edebilir, tam bir işitme kaybına giden yolları kapatabilirsiniz.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.