Türkiye’nin 2023’ün ilk 5 ayında ihracatını en fazla artırdığı ülke Irak oldu

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler, son zamanlarda hem diplomasi hem de ekonomi, ticaret ve ihracat alanlarında önemli gelişmeler kaydetmiştir.

Türkiye’nin 2023’ün ilk 5 ayında ihracatını en fazla artırdığı ülke Irak oldu
Yayınlama: 21.06.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayındaki Irak ziyareti, ticari ilişkileri güçlendirerek yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu ziyaret kapsamında, iki ülkenin ticaret odaları arasında imzalanan mutabakat zaptıyla özel sektörlerinin işbirliği hedeflenmiştir.

Erdoğan, 22 Nisan’da Bağdat’a yaptığı ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelmiştir. Bu ziyarette “Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı” gibi çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır; bu da ekonomik ilişkilerin ivme kazanmasına büyük katkı sağlamıştır.

Bu gelişmeler neticesinde Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi önemli ölçüde artmıştır. Örneğin, Türkiye’nin Ocak-Mayıs dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %4,5 artarak 106,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu dönemde Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak da bulunmaktadır.

Irak’a yapılan ihracatta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ön plana çıkmaktadır. İstanbul merkezli şirketler, 1,3 milyar dolarlık ihracatlarıyla bu süreçte önemli bir rol oynamıştır.

Türkiye’nin Irak ile olan bu yakın işbirliği ve ticaret artışı, bölgesel kalkınma ve stratejik projelere de önemli katkılar sağlamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.