Tuva Cihangir Atasever kimdir, kaç yaşında? Ne zaman uzaya gidecek?

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever uzaya gitmek için gün sayıyor. Alper Gezeravcı’nın uzaya giden ikinci Türk Tuva Cihangir Atasever olacak. Uzayda 7 bilimsel deneye imza atacak olan Tuva Cihangir Atasever’in hayatı da merak konusu oldu. Tuva Cihangir Atasever 31 yaşında ve aslen Ankaralı. 

Tuva Cihangir Atasever kimdir, kaç yaşında? Ne zaman uzaya gidecek?
Yayınlama: 06.06.2024
A+
A-

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğu haziran ayında gerçekleştirilecek. 1,5 saat sürecek bilim misyonu çerçevesinde Atasever, 7 bilimsel deneye imza atacak. Peki, Tuva Cihangir Atasever kimdir, ne zaman uzaya gidecek?
Türkiye’nin yeni uzay misyonuna sayılı günler kaldı. Tarihi görevi bu kez Tuva Cihangir Atasever gerçekleştirecek. Atasever, 7 bilimsel deneye imza atacak.

Astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı uçuşu, hava şartlarının uygun olması durumunda 8 Haziran 2024’te, ABD’nin New Mexico Eyaletinde, Virgin Galactic firmasına ait Spaceport tesislerinden gerçekleşecek.

Yaklaşık 1,5 saat sürmesi planlanan bu uçuşta astronotumuzu taşıyacak “VSS Unity” yörünge altı aracı önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 14 kilometrelik bir yüksekliğe erişecek. Ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek 85 km ile 90 km aralığında bir irtifaya ulaşacak.

Hangi deneyleri yapacak?

Yaklaşık 3 dakika sürecek bir serbest düşüşteki mikro yer çekimi ortamında; biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kalemi testinden radyasyon analizine kadar 7 deney gerçekleştirilecek.

Tuva Cihangir Atasever kimdir, ne zaman uzaya gidecek? Türkiye Uzay Misyonu’nda ikinci büyük adım atılıyor – 4
Atasever tarafından birbirinden farklı disiplinlerde gerçekleştirilecek deneylerin; bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Tuva Cihangir Atasever kimdir?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Sonrasında ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.