Mastektomi nedir? Meme kanserini tamamen bitirir mi?

Mastektomi nedir, meme kanserini tamamen bitirir mi? Memenin tamamının alınması olarak anılan mastektomi son araştırmalara göre sanıldığı kadar iyi sonuçlar vermiyor. İşte en son araştırmalardan gelen sonuçlar…

Mastektomi nedir? Meme kanserini tamamen bitirir mi?
Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

Mastektomi sıklıkla meme kanserinin tekrarını durdurmanın en kesin yolu olarak görülür. Ancak son araştırmalar, memenin tamamı yerine sadece tümörün alınması durumunda kadınların daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Sağ kalım oranları, sadece kanserli dokunun alındığı lumpektomi artı radyoterapi uygulanan hastalarda, mastektomi (memenin tamamen alınması) olanlara göre daha iyiydi. Ayrıca komplikasyon riski daha düşüktü.

İngiliz bilim adamlarının bulguları, daha az agresif tedavi lehine mastektomi geçiren kadınların sayısını azaltabilir.

Daha yüksek komplikasyon riskinin (enfeksiyon ve yara izi gibi) yanı sıra, ameliyat, meme rekonstrüksiyonu yaptırsalar bile kadınların cinsel yaşamları ve ruh sağlığı üzerinde de ciddi bir etkiye sahip olabilir.

Ayrıca bazı kanıtlar kanserin bazen geri dönebileceğini gösteriyor. Mastektomi sonrası bu genellikle akciğerlerde, karaciğerde, kemiklerde veya beyinde olur. Bir teoriye göre bunun nedeni, büyük ameliyatın vücut üzerinde önemli bir etkiye sahip olması, bağışıklık sistemini baskılaması ve geride kalan haydut tümör hücrelerinin çoğalmasına izin vermesidir.

Meme kanseri tedavisinin aşamaları

Tedavi genellikle lumpektomi ile başlar, ardından radyoterapi veya kemoterapi veya bir veya her iki memeyi almak için mastektomi yapılır ve bazen bunu radyoterapi veya kemoterapi takip eder. Ancak son araştırmada, Bristol Tıp Fakültesi ve Liverpool Üniversitesi Hastanelerinden araştırmacılar, lumpektomi ve radyoterapi uygulanan kadınların, genel olarak bir veya her iki göğsü alınan kadınlara göre daha uzun yaşadığını buldu. Bu, onların da radyoterapi alıp almadığına bakılmaksızın oldu.

Ayrıca 50 yaşın altındaki kadınlarda lumpektomi ve radyoterapinin mastektomiye göre daha iyi hayatta kalma oranlarına yol açtığını buldu.

British Journal of Cerrahi Açık’ta yayınlanan araştırmada, 23 yıllık bir süre boyunca 900.000’den fazla kadını kapsayan 35 çalışmadan elde edilen veriler kullanıldı. Sonuçlar, 2022’de Annals of Surgical Oncology’de yayınlanan, erken evre meme kanseri olan 1,5 milyon hastayı kapsayan daha büyük bir çalışmanın sonuçlarını yansıtıyor. Bu çalışmada, ABD’deki Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, radyoterapiyle birlikte lumpektomi yapılanlarda mastektomi yerine daha uzun hayatta kalma süreleri buldular.

Birleşik Krallık ekibi, nedenlerin net olmadığını ancak radyoterapi, hormon tedavileri ve (kanser hücrelerini öldürmek için bağışıklık sistemini güçlendiren) immünoterapideki gelişmelerin, tümörlerin tam olarak hedeflenmesine izin verdiği için önemli olabileceğini söyledi.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.