Pirinç fiyatları 15 yılın en yüksek seviyesinde

Olumsuz hava koşulları, pirinç piyasasında büyük bir etki yaratarak fiyatları 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Asya piyasalarında, Tayland'da beyaz pirinç fiyatları son zamanlarda ton...

Pirinç fiyatları 15 yılın en yüksek seviyesinde
Yayınlama: 17.05.2024
A+
A-

Olumsuz hava koşulları, pirinç piyasasında büyük bir etki yaratarak fiyatları 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Asya piyasalarında, Tayland’da beyaz pirinç fiyatları son zamanlarda ton başına 649 dolara yükselerek nisan ayının başından bu yana 71 dolar arttı.

Hindistan’ın geçen yıl uyguladığı ihracat kısıtlamaları ve El Niño’nun neden olduğu kurak hava gibi faktörlerin yanı sıra, Brezilya’nın güneyinde yaşanan sel felaketleri de ticarette aksamalara neden olarak pirinç tedarikini etkiledi.

Son BloombergHT haberine göre, Asya piyasalarında Tayland beyaz pirinç fiyatları son dönemde yüzde 5 oranında artarak ton başına 649 dolara kadar yükseldi. Bu, nisan ayının başından bu yana 71 dolarlık bir artışı ifade ediyor.

Pirinç, Asya ve Afrika’da milyarlarca insanın ana gıdasıdır. Maliyetlerdeki artışlar enflasyonist baskıları artırabilir ve temel gıda maddelerinin erişilebilirliğini etkileyebilir.

Fitch Solutions’ın BMI birimindeki Emtia Analisti Charles Hart, Brezilya’daki şiddetli sellerin fiyatları yükselttiğini ve Rio Grande do Sul eyaletinin önümüzdeki haftalarda etkilenmesinin beklendiğini belirtti. Hart ayrıca, bu durumun yerel üretim ve ihraç edilebilir fazla stoklar konusunda ciddi endişelere neden olduğunu vurguladı. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, Brezilya dünyanın dokuzuncu en büyük pirinç ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Londra’daki Uluslararası Tahıl Konseyi Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb ise Güneydoğu Asya’ya yönelik yeni mahsul arzındaki yavaşlamanın fiyatları artırdığını belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.