Sağlıklı bir hayata bu besinlerle başlayın!

Sağlık açısından oldukça faydalı birçok sebze ve meyveye sofralarda mutlaka yer verilmesini isteyen Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, mayıs ayının bu besinlerin tüketimi için önemli...

Sağlıklı bir hayata bu besinlerle başlayın!
Yayınlama: 16.05.2024
Düzenleme: 04.07.2024 11:01
A+
A-

Sağlık açısından oldukça faydalı birçok sebze ve meyveye sofralarda mutlaka yer verilmesini isteyen Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, mayıs ayının bu besinlerin tüketimi için önemli olduğunu söyledi.

Gülşen, semizotu, enginar, taze sarımsak, kuşkonmaz, bakla ve biberiyenin bağışıklık sistemini desteklemesinin yanında vücudun zindeliğine büyük katkı sağladığına işaret etti. Gülşen, sağlık deposu olarak görülen besinler hakkında şunları kaydetti:

Semizotu : Mayıs ayında taze olarak tüketilebilen bir sebzedir. İçeriğinde bulunan fazla askorbik asit sebebiyle serbest radikalleri indirgeyerek hastalıklara karşı bağışıklık duvarı oluşturur, sindirim sistemini güçlendirir ve cilt hücrelerinin yeniler.

Enginar: İçerdiği diyet lifi miktarının yüksek olmasıyla sindirim sistemini çalıştırır, düzenler, fazlaca tokluk hissi sağlar ve düşük kalorili olmasıyla karaciğeri yormaz. Ayrıca içerdiği mikrobesin kaynaklarıyla karaciğeri temizler, sağlıklı bir yaşam için önemli bir besindir.

Taze Sarımsak: Antibakteriyel olması sebebiyle mikroorganizmaların korkulu rüyasıdır. İçerdiği vitaminlerle bağışıklık sistemini destekler, kan basıncını düşürerek hipertansiyonu dengeler ve kalp sağlığını korur.

Kuşkonmaz: İçeriğinde bulunan lif, folik asit, askorbik asit, K vitamini, potasyum ve antioksidanlar içerir. Hücrelerin yenilenmesi ve büyümesini sağlar, hücre hasarını önlemeye ve bağışıklık sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur.

Bakla: Zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. A, B, C ve B2 vitaminleri içermesinin yanı sıra idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Doğal dopamin kaynağıdır. Böbrek fonksiyonlarını düzenler. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.

Biberiye: Ballıbabagiller familyasındandır. Kozmetikten ilaç sektörüne kadar pek çok alanda kullanılır. Biberiye antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan maddeler bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bu sebeple mikropları temizler, bağışıklığı güçlendirir ve hücreleri harekete geçirir.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.