Masa başında çalışanlara kötü haber: Erken ölüm riski yüzde 16 artıyor!

Araştırmalar oturarak çalışanların ölüm riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Hareketli işlerde çalışanlara kıyasla, oturarak çalışanların erken ölme ihtimali en az yüzde 16 artıyor. Bu durumu engellemek adına neler yapılabilir? Uzmanların önerilerine kulak verin yaşamınızı riske atmayın. İşte o öneriler!

Masa başında çalışanlara kötü haber: Erken ölüm riski yüzde 16 artıyor!
Yayınlama: 06.03.2024
A+
A-

Hareketsiz yaşam insan sağlığını tehlikeye atan en önemli faktörlerin başında geliyor. Özellikle son yılların en büyük sorunu haline gelen oturarak çalışma akışı çalışanlar için kritik önem arzediyor.

JAMA dergisinde paylaşılan bir araştırma sonucuna göre, uzun süre oturarak çalışanların erken ölme ihtimali diğer işlerde çalışanlara oranla yüzde 16 daha fazla. Oturarak çalışanların kalp hastalıklarından ölme olasılığı da hareketli çalışma hayatına sahip olanlara göre yüzde 34 artıyor.

Tayvan’da yapılan bir araştırmada, 20 yaşından büyük 481 bin 688 aktif çalışan 13 yıl boyunca takip ediliyor ve bu katılımcıların hiçbiri işe girdiklerinde kalp hastalığı teşhisi almıyor. Bu araştırm net olarak hareketli yaşamın insan sağlığı üzerinde daha olumlu etki bıraktığını gösteriyor.

Oturarak çalışanlar fiziksel aktiviteyi artırarak ölüm riskini azaltabiliyor. Günlük 15 ila 30 dakika egzersiz yapan kişilerin ölüm riski sahada çalışanlarla hemen hemen aynı seviyeye geliyor. Araştırmacılar, bu çalışmanın “hareketsiz yaşamın sağlığa zararları” konusunda faydalı olduğunu söylüyor.

Yapılan araştırmalar sonucu, ayakta durma masaları, hareketli çalışma istasyonları, sık sık mola verme, iş yerinde fiziksel aktivite alanları ve spor salonu imkanları gibi uygulamaların olumlu yönde etki ettiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, oturduğunuz yerden her 30 dakikada bir kalkmanızı, telefonda konuşurken ayakta durmanızı ve iş arkadaşlarınızla beraber yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyor.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.