“Küresel iklim değişikliği tarımsal ürünlerin fiyatlarını attıracak”

‘Küresel İklim Değişikliğinin Türkiye Tarımına Etkileri’  tezin danışmanlığını yapan Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, “Küresel iklim değişikliği Çukurova tarımını ve çiftçimizi olumsuz etkiliyor” dedi. 

“Küresel iklim değişikliği tarımsal ürünlerin fiyatlarını attıracak”
Yayınlama: 21.08.2024
A+
A-

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden bahseden Aktaş, deniz seviyesinin yükselmesi, artan sıcaklıklar, okyanus asitlenmesi, buzulların geri çekilmesi, tuzlanma, toprak ve orman bozulması, biyolojik çeşitlilik kaybı, çölleşme ve aşırı hava olayları gibi durumları etkilendiğini söyledi. İklim krizi Türkiye’yi de etkilemeye başladığını ve Türkiye’de son yıllarda artan şiddetli hava olaylarının, taşkınların, sellerin herkesin farkında bir durum olduğunu dile getiren Aktaş, “ Bunun nedenleri arasında yanlış arazi kullanımı, plansız şehirleşme, ormanların yok edilmesi ve doğal akarsu akış kanallarının ortadan kaldırılması da yer alıyor. Doğrudan ve dolaylı insan etkileri iklim değişikliğinin etkilerini şiddetlendiriyor” diye konuştu.

İklim değişikliği ile biyolojik çeşitlikte azalma ve istenmeyen türlerde ve böcek istilasında artışların yaşanacağını söyleyen Aktaş, orman yangınlarında artışların olacağını, yağış miktarında azalma ile birlikte ortaya çıkacak susuzluk ve kuraklıkların meydana geleceğini, tarım alanlarının azalması ve tarım verimliğinin düşmesiyle birlikte artacak gıda krizinin yaşanacağını ve sıcaklığın artması ile birlikte yaşanacak çölleşmenin artacağını vurguladı. Çukurova Bölgesinde her yıl olduğu gibi bu sene de artan sıcakların tarımı ve çiftçiyi etkilediğini dile getiren Aktaş, yağış yetersizliği ve aşırı sıcakların, Çukurova bölgesinde tarımsal üretime ve çiftçiye zarar verdiğini vurguladı. Küresel iklim değişikliğinin Dünyayı etkilediğini dile getiren Aktaş, sera gazanın artmasıyla birlikte meteorolojik olaylarda yaşanan aşırı dengesizlik bütün sektörleri etkilediğini ifade etti. Aktaş, “Bu olumsuz etkilenişte de en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım geliyor.  Çünkü tarım dışa bağlı bir sektör, üstü açık bir fabrika metaforu kullanıyoruz tarım için bu yüzden de küresel iklim değişikliğinin en fazla etkileyecek sektörlerin başında tarım geliyor” diye vurguladı.  Küresel iklim değişikliğinin en fazla etkilediği bölgelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyleyen Aktaş, Türkiye de de en fazla etkilenen bölgelerin ise Akdeniz ve İç Anadolu bölgesi olduğunu kaydetti. Aktaş, “Tabi bu etkileşimle birlikte Çukurova tarımı başta olmak üzere birçok alanı etkileyecek iklim değişikliği. Nasıl bir etkileşim olacak, ekim nöbeti değişecek, üretilen ürün çeşitleri değişecek, su tüketim miktarları değişecek. Rutubet sıcaklıkların artışı çeşitlerin verimliliğini düşüreceği gibi çeşitlerin özellikle ürünlerde hastalık artışı da gözlene bilir. Bu artışla birlikte çiftçilerin gelir kaybına yol açacağı tarımsal ürün fiyatlarının artacağını ön göre biliriz. Çukurova Türkiye’nin en bereketli ovalarının başında gelir” diye konuştu.

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.