“Kısa vadeli çözümlerle hayvancılık sürdürülemez”

Türkiye’nin süt tüketiminde dünya ortalamasının gerisinde kaldığını belirten Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Avrupa’da kişi başı yıllık süt tüketiminin 350 litre, Türkiye’de ise 137 litre olduğunu söyledi. Hayvancılığın sürdürülebilirliği için uzun vadeli projeler geliştirilmesi gerektiğini belirten Köse, kısa vadeli çözümlerle bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğini kaydetti.

“Kısa vadeli çözümlerle hayvancılık sürdürülemez”
Yayınlama: 16.08.2024
Düzenleme: 15.08.2024 17:21
A+
A-

Köse yaptığı açıklamada, son yıllarda süt üretiminde yaşanan düşüşe dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Köse, 2020 yılında 23 milyon 503 bin ton olan süt üretiminin 2023’te 21 milyon 480 bin tona gerilediğini anımsatarak, çiğ süt üreticisinin ürettiği sütü maliyetinin altında satmaya zorlandığını bu durumun devam etmesi halinde daha önce yaşanan bir et ve süt krizinin kaçınılmaz olacağını ileri sürdü.

Dünyada artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacının da arttığını belirten Köse, et ve süt gibi temel gıdaların kaynağı olan hayvancılığın büyük önem taşıdığını vurguladı. Maliyetlerin artması ve üreticilerin yeterince kazanamamasının sektörden uzaklaşmalara yol açtığını aktaran Köse, “Üreticilerin sütü maliyetinin altında satmaya devam etmesiyle et ve süt krizi kaçınılmaz hale gelebilir. Çözüm olarak, devletin çiğ süt desteklemelerini artırması ve üreticinin zarar etmemesini sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.