1 yaşındaki kızın beyninde ikiz kardeşi büyüyor!

Çin’de bir yaşındaki bir kız çocuğunun kafatasının içinde sıkışmış bir fetüsle doğduğu, doktorlar tarafından yeni bir vaka raporunda ortaya çıkarıldı.

1 yaşındaki kızın beyninde ikiz kardeşi büyüyor!
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

Beyin cerrahları, ciddi baş şişmesi ve gelişimsel gecikmeler yaşayan çocuğa ameliyat yaptı. Ancak beynindeki hasar hayatta kalmak için çok ciddi olduğundan iki hafta içinde hayatını kaybetti.

Bilimsel olarak ‘fetus in fetu‘ olarak bilinen bu son derece nadir durum, yaklaşık olarak her 500 bin doğumdan 1’ini etkiler . Kafatasının içinde meydana gelen bu durumun yalnızca 18 vakası bildirilmiştir.

Doktorlar henüz bunun nedenini bilmiyorlar. Ancak bunun rahim içindeki gelişim sırasında gerçekleştiğini düşünüyor – iki yumurta bölündüğünde oluşan özdeş ikizler tamamen ayrılmadığında.

Daha sonra ikizlerden biri diğerinin içinde sıkışıp kalır ve tırnak, saç, uzuv gibi özellikler geliştirmeye devam edebilir.

Çin’in Pekin kentindeki Pekin Üniversitesi Uluslararası Hastanesi’nden çalışmanın yazarları ve anestezistler Xuewei Qin ve Xuanling Chen, American Journal of Case Reports’da yazdı .

Raporda, 33. haftada yapılan normal kontrolde, doktorların gelişen embriyonun kafatasında bazı ‘anormallikler’ tespit ettiği belirtiliyor.

Ama doğumu oldukça standarttı – doktorlar onu 37. haftada sezaryenle dünyaya getirdiler. Kafası ortalamadan daha büyüktü ama hastaneden annesiyle birlikte eve gitti.

Bir yıl sonra, başının şişmesi ve normal şekilde gelişememesi nedeniyle Pekin Üniversitesi Uluslararası Hastanesi’ne geldi.

İdrarını tutamıyordu, ayağa kalkmada, başını kaldırmada ve ‘anne’ dışında herhangi bir kelimeyi söylemede zorluk çekiyordu.

Bu yüzden doktorları kafasının bir taramasını yaptı ve kafatasında beyzbol topundan biraz daha büyük, (13 cm) çapında bir kitle olduğunu ortaya çıkardı. Kitlenin içinde uzun kemik parçaları gömülüydü.

Bu noktada doktorlar kitleyi çıkarmak için ameliyata karar verdiler. Çocuğu uyuttular ve kafatasının bir kısmını çıkararak kraniotomi uyguladılar.

İçerisinde kalın kahverengi bir sıvı ve olgunlaşmamış bir embriyonun bulunduğu beyaz bir kapsül buldular.

Fetüs buldular

Fetüsün bir omurgası ve kemikleri vardı ve bir ağız, gözler, saçlar, ön kollar, eller ve ayakların başlangıcı vardı. 18 santimetre uzunluğundaydı.

Bu, ‘ciddi beyin dokusu sıkışmasına’ neden oldu. Hasta asla uyanmadı ve operasyondan sonra nöbetlerle sarsılırken yaşam desteğinde tutuldu.

Ameliyattan 12 gün sonra ailesi, hastanın yaşam destek ünitesinden çıkarılmasına karar verdi.

Çalışmanın yazarları, bu şekil bozukluklarının nedeninin ‘bir gizem olarak kaldığını’ ancak çevre kirliliği, genetik, düşük sıcaklıklar, hamilelik sırasında pestisitlere maruz kalma veya yumurta bölünmesiyle ilgili sorunlarla ilişkili olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.