Polonya’da 10 sektörde ihracat potansiyeli yüksek

Polonya’da, otomotiv, elektrik-elektronik, hazır giyim, mobilya, ambalaj malzemeleri, şekerli-çikolatalı mamuller, deniz ürünleri, taze meyve, bisküvi, konserve meyve ve sebze kategorilerinde dış satım potansiyeli bulunuyor.

Polonya’da 10 sektörde ihracat potansiyeli yüksek
Yayınlama: 27.06.2022
A+
A-

Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki en önemli ticaret ortakları arasında bulunan Polonya, 38 milyona yaklaşan nüfusu ve 509 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Avrupa Birliği’nin altıncı büyük ekonomisi olarak gösteriliyor. Avrupa ticaret yollarının kesişiminde bulunan ve Doğu Avrupa ile köprü niteliğinde stratejik
bir konuma sahip olan Polonya, 2008 küresel finansal krizin etkilerini iç pazarında hissetmeyen nadir Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Kriz sürecinde ekonomik büyümesini sürdüren ve 2019 yılına kadar bu performansını devam ettiren Polonya, pandemi döneminde yüzde 4,6 oranında gerileme gösterse de dış ticaretteki büyüme oranlarıyla bulunduğu lokasyonda lider ülkeler arasında yer alıyor.

Taş kömürü ve linyit rezervleri yüksek, bakır ve gümüş üretiminde küresel aktör

Yaklaşık 312 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Avrupa’nın sekizinci, dünyanın 69’uncu büyük ülkesi olan Polonya, batıda Almanya, güney batıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzey doğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Beyaz Rusya ve güney doğuda Ukrayna ile komşu konumda bulunuyor. Taş kömürü, linyit ve bakır başta olmak üzere önemli maden kaynaklarına sahip Polonya’da yaklaşık 43 milyar dolar taş kömürü ve linyit rezervinin bulunduğu tahmin edilirken sülfür, çinko, kurşun, gümüş, magnezyum, kaolin, kil, potas ve tuz rezervleri ülkenin endüstri üretiminde birçok sektörde değerlendiriliyor. Polonya, sahip olduğu tesislerle bakır işlemede dünya genelinde dokuzuncu, gümüş işlemede üçüncü üretici ülke olarak gösteriliyor. Polonya, yıllık ortalama 533 bin ton bakır, bin 215 ton gümüş üretiyor ve bu üretimin tamamına yakını Asya ülkelerine ihraç ediliyor. Madencilik sektörü ithalatında ise ham petrol, petrol mamulleri, doğal gaz, demir, alüminyum cevheri, azot, gübre, fosfor ve potasyum öne çıkıyor.

Ticaret ve yatırım ortamını iyileştiren reformlar sayesinde istikrarlı büyüyor

Avrupa Birliği’ne tam üyeliği 2004 yılı Mayıs ayında gerçekleşen Polonya, ekonomi politikası, hızlı ekonomik büyüme, iş gücü piyasasını canlandırma, istihdamı artırma ve kalkınma için AB fonlarını etkin kullanmaya çalışıyor. Bu hedefler kapsamında Polonya yönetimi, girişimciliğin geliştirilmesi, inovasyon, altyapının iyileştirilmesi, kırsal kalkınma, merkezi otoritenin yerel yapılara devredilmesi, devlet mülkiyetindeki işletmelerin özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması üzerine stratejiler geliştiriyor. AB üyeliği sonrasında Ekonomik Bütünleşme Programı hazırlayarak uygulamaya koyan Polonya, düşük verimlilikle çalışan tarım sektöründe istihdam payının yüksekliğinden kaynaklanan sorunlar ile sanayi sektöründeki teknolojik altyapının yenilenmesi ihtiyacından kaynaklanan olumsuzlukların bertaraf edilmesine yönelik projeler yürütüyor. AB’ye üyeliğini izleyen dönem içinde ekonominin modernizasyonu, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve işsizliğin azaltılması bakımından önemli gelişmeler kaydeden Polonya, makroekonomik istikrar ile birlikte yüksek büyüme hızını devam ettiriyor. AB pazarına entegrasyonu, malların ve sermayenin serbest dolaşımı ile yatırım
ortamını iyileştiren diğer reformlar sayesinde Polonya’ya AB ve üçüncü ülkelerden yüksek miktarlarda sermaye geliyor.

Yıllık ithalat hacmi 255 milyar dolar

Cari açık, bütçe açığı ve dış borç gibi kriterler bakımından diğer AB ülkelerine göre daha düşük riske ve güçlü bir mali disipline sahip olan Polonya’nın 509 milyar dolarlık dış ticaretinin 255 milyar dolarını ithalat oluşturuyor. 2020 yılı verilerine göre Polonya pazarında en güçlü tedarikçilerin başında Almanya, Çin, İtalya, Rusya, Hollanda, Fransa, Çekya, ABD, Güney Kore ve Belçika bulunuyor. Almanya, 55,8 milyar dolar ve yüzde 21,9 pay ile birinci, Çin, 36,8 milyar dolar ve yüzde 14,4 pay ile ikinci, İtalya, 12,7 milyar dolar ve yüzde 5 pay ile üçüncü sırada yer alıyor.
Polonya’nın ithalatı sektörlere göre değerlendirildiğinde, elektrik-elektronik, ilaç ve kimya, makine, demir çelik ve metal, otomotiv, plastik ve kauçuk, işlenmiş tarım ürünleri, hayvansal gıda, hazır giyim, ağaç ve orman ürünleri ve iklimlendirme öne çıkıyor. Polonya elektrik-elektronikte 29,1 milyar dolarlık, ilaç ve kimyada 25,2 milyar dolarlık, makinede 21,3 milyar dolarlık, demir çelik ve metalde 15,9 milyar dolarlık, otomotivde 14,3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor.

Türkiye; otomotiv, demir-çelik ve kimya sektörlerinde varlık gösteriyor

Türkiye; motorlu taşıtlar, mobilya, makine ve mekanik parçalar, plastik ürünleri, rafine petrol ürünleri üretiminde güçlü olan Polonya pazarına en fazla otomotiv makine ve mekanik parçalar, elektrikli cihazlar, hazır giyim, alüminyum ve plastik sektörlerinde ihracat gerçekleştiriyor. Polonya’dan yapılan ithalatta ise makine ve
mekanik parçalar, otomotiv, elektrikli cihazlar, kauçuk, kâğıt ve demir çelik sektörleri başı çekiyor. 2021 yılı istatistiklerine göre Polonya ile ikili ticareti 8,3 milyar dolar düzeyinde olan Türkiye, söz konusu dönemde bu ülkede en fazla otomotiv, demir çelik, kimya, hazır giyim ve elektrik-elektronik sektörlerinde varlık gösterdi. Pandeminin küresel ticaret ve tedarik zinciri üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiği 2021 yılında Polonya pazarında 4,67 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan Türkiye, 2022 yılının Ocak-Nisan döneminde yüzde 32,4 oranında artış sağlayarak 1,86 milyar dolarlık dış satıma imza attı. Yılın ilk 4 ayında Türkiye’nin Polonya’ya yönelik ihracatında yüzde 14,5 artış ve 475,3 milyon dolar değer ile otomotiv birinci, yüzde 92 artış ve 222,3 milyon dolar değer ile demir ve demir dışı metaller ikinci, yüzde 46 artış ve 198,5 milyon dolar değer ile kimyevi maddeler üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde Türkiye, bu pazarda ihracat hacminde en güçlü artışları madencilik, zeytin ve zeytinyağı ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde yakaladı.

AKİB, Polonya pazarında yıldan yıla etkinliğini artırıyor Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ise Polonya pazarında en çok hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil, otomotiv yan sanayi, yaş meyve sebze, kimya, demir ve demir dışı metaller sektörlerinde varlık gösteriyor. 2017-2021 yıllarına ilişkin istatistikler değerlendirildiğinde Polonya’ya yönelik olarak 2017 yılında 140 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren AKİB, 2021 yılında bu rakamı 220,8 milyon dolara çıkarmayı başardı. Polonya pazarında güçlenmeye devam eden AKİB’in Ocak-Nisan dönemindeki ihracat tutarı 101,2 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.