ANKA Haber Ajansı kimin, ANKA sahibi Ali Fırat Atabaş kimdir?

ANKA Haber Ajansı kimin, ANKA sahibi Ali Fırat Atabaş kimdir? Türkiye’nin köklü haber ajanslarından ANKA’nın sahibinin kim olduğu, yöneticilerinin kim olduğu 31 Mart Yerel Seçim Sonuçları’yla birlikte aranıyor. İşte ANKA kimin, sahibi Ali Fırat Atabaş kimdir? sorusunun yanıtı.

ANKA Haber Ajansı kimin, ANKA sahibi Ali Fırat Atabaş kimdir?
Yayınlama: 31.03.2024
A+
A-

ANKA Haber Ajansı, kökeni 70’li yıllara giden Türk basın tarihinin önemli bir kurumu. ANKA Haber Ajansı’nın kurucusu gazeteci, eski milletvekili Altan Öymen’di. Halen ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu olan Altan Öymen, ANKA Haber Ajansı’nın 1972 yılında Ankara’nın merkezi Kızılay’da kurdu. Altan Öymen’in 1972’de kurduğu ANKA Haber Ajansı, 46 yıl aralıksız Türkiye haberciliğinin ekolü oldu. Ta ki 2018 yılında kapanana kadar. 2019 yılında ise yeniden yayıncılık faaliyetlerine başlayan ANKA Haber Ajansı, 2019 yılında İstanbul’da yaşanan kıyasıya seçim rekabetinde aktardığı verilerle dikkatleri üzerine çekti. Peki ANKA Haber Ajansı’nın bugünkü sahibi kim? ANKA kimin? ANKA Haber Ajansı’nın bugünkü sahibi DNA Grup Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti. ANKA’nın yönetim kurulu başkanı ve kurucusu ise Ali Fırat Atabaş.

ANKA sahibi Ali Fırat Atabaş kimdir?

Ali Fırat Atabaş, Güneşim Medya ve DNA Grup Danışmanlık şirketlerinin kurucusu ve sahibidir. Ali Fırat Atabaş kaç yaşında, aslen nereli? sorularının yanıtları bilinmiyor. Ancak Ali Fırat Atabaş genç girişimciler arasında gösteriliyor. Ali Fırat Atabaş eğitimi de merak edilenler arasında. ANKA Sahibi Ali Fırat Atabaş, Gazi Üniversitesi İşletme-İktisat bölümü mezunu. Ali Fırat Atabaş yüksek lisansını ise Hacettepe Üniversitesi Bilişim Hukuku alanında tamamladı.

Tuncay Özkan ANKA Haber Ajansı’nın ortağı mı, sahibi mi?

ANKA Haber Ajansı’nın seçim sonuçları için CHP’nin veri tabanını kullandığı yönündeki tartışmalar sonrası CHP’nin medyadan sorumlu ismi Tuncay Özkan’ın ismi ANKA Haber Ajansıyla anılmıştı. Tuncay Özkan için ANKA’nın sahibi mi, ortağı mı? tartışmaları medya gündeminde uzun süre tartışılmıştı. Tuncay Özkan’ın ANKA Haber Ajansı’yla resmi bir ortaklığı olmadığı açıklanmıştı. 

Kökeni 1950’lilere dayanıyor

Gelin her seçimde merak edilen ANKA Haber Ajansı’nın tarihçesine birlikte bakalım.

Anka Haber Ajansının kökleri 1950’li yılların başında kurulan Ankara Ajansına dayanmaktadır. 1950 Türkiye genel seçimleri ile iktidardan muhalefete geçen Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Partinin desteklediği Anadolu Ajansı ile Türk Haberler Ajansına alternatif olacak kendisine ait bir haber ajansı kurma ihtiyacı hissetmiş ve 14 Ağustos 1950 tarihinde Ankara Ajansı kurulmuşturKemal Zeki Gençosman’ın ilk müdürü olduğu ve kısa adı ANKA ile de tanınan ajans ilk bültenini 21 Ağustos’ta geçmiş olup Cumhuriyet Halk Partisine yakın Ulus gazetesi ile bağı bulunmaktaydı. 14 Aralık 1953 tarihli Cumhuriyet Halk Partisinin Haksız İktisaplarının İadesi Hakkında Kanun ile söz konusu partinin mallarına el konulması sürecinde kapanan ajans 1970’lere kadar tekrar faaliyete geçmemiştir.

Akşam’da gazetecilik yapan Altan Öymen’in 12 Mart Muhtırası döneminde yazdığı bir yazı nedeniyle gazeteyle ilişiğinin kesilmesini takiben Günaydın’ı çıkaran Haldun Simavi’nin Öymen’i teşviki ile 27 Mayıs 1972 tarihinde Kızılay merkezli olarak Anka Haber Ajansı kurulmuşturÖymen’in işten çıkarılma tazminatı ve Günaydın’dan kapora olarak aldığı ₺20 biner ile ANKA’nın tek odalı ilk ofisi Kızılay’da tutulmuştur. Abonelerine Ankara haberlerini geçmekle mükellef olan ajansın kurucu kadrosunda Öymen’in dışında Gül Önet, Sevgi Soysal ve Ali Polat bulunmaktaydı. Kadrosu zamanla genişleyen ANKA abonelerine bülten geçmenin yanı sıra kimi muhabirleri ile Günaydın, Günaydın’ın eki Ayrıntılı Haber, Yeni Ortam ve Cumhuriyet gibi gazetelere köşe yazar hâle gelmiştir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.