Dünyanın en büyük tek parça mozaiği Türkiye’de bulundu

2009’da başlayan “The Museum Hotel Antakya” inşası sırasında bulunan bu mozaik, bilinen en büyük tek parça taban mozaiği olma özelliği taşıyor.

Dünyanın en büyük tek parça mozaiği Türkiye’de bulundu
Yayınlama: 23.03.2024
A+
A-

Bu 1.050m² büyüklüğündeki geometrik mozaik, MS 4. yüzyıla tarihleniyor. Bir dizi hamamın bitişiğinde yer alan büyük bir kamu binasının zeminini oluşturduğu düşünülüyor.

MS 526 ve 528 yıllarında yaşanan büyük depremler sırasında ciddi hasar almış olsa da o kadar sağlam temellere oturtulmuştu ki harçlı tabanına bağlı kaldı. Bu depremler sonucu oluşan dalgalanmalar, hala mozaiğin yüzeyinde görülebiliyor.

Büyük Mozaik, her biri büyük bir misafir odasını dolduracak büyüklükte, yan yana yerleştirilmiş bir dizi kare ve farklı geometrik desenli panelden oluşuyor. 

Bu kadar geniş bir alanı kaplayan mozaiğin küçük tesseralar kullanılarak oluşturulmuş olması, dikkat çekici bir başarı olarak öne çıkıyor. Kullanılan renk paleti; kahverenginin çeşitli tonlarını, koyu sarı ve devetüyü renklerini içeriyor.

Merkezden 2 km uzaklıkta yer alan arkeolojik bölge, içerisindeki mozaikleriyle birlikte yeni Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nin (NAAM) bir parçası.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.