Seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur 2024 , yerel seçimlerde sandık görevlisi olma şartları

Türkiye 12 gün sonra sandık başına gidecek ve belediye başkanlığı, mahalli seçimler için oy kullanacak. Tüm Türkiye’yi seçim heyecanı sarmışken, seçimlerde görev almak isteyen vatandaşlar nasıl sandık görevlisi olunur, başvurular nereye yapılır sorusuna yanıt arıyor. Peki yerel seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur, olma şartları nedir?

Seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur 2024 , yerel seçimlerde sandık görevlisi olma şartları
Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-

Türkiye 31 Mart pazar günü yerel seçimler için sandık başına gidecek. 81 ilde büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe başkanlığı ve mahalli seçimler için birçok kişi okullarda kurulan sandıklarda görev alacak. Seçime artık günler kala seçim görevlisi nasıl olunur, seçimlerde sandık görevlisi nasıl olunur, başvuru yapmak gerekir mi soruları da merak edildi. Seçimlerde 2 tür sandık görevlisi bulunur. Öncelikle şunu belirtelim seçimlerde görevli olmak için TC vatandaşı olmak, hiçbir suça karışmamış olmak, hiçbir siyasi partiye aday olmamak ve 18 yaşını doldurmak aranan şartların başında. 

Seçimde görev yapan iki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sandık kurulu görevlisidir. Bu görevli kamu çalışanları arasından YSK tarafından belirlenir. Diğeri ise siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir.

 Peki, sandık görevlisi ücreti ne kadar, sandık görevlisi nasıl olunur ve nereye başvuru yapılır?

İşte, sandık görevlisi başvurusu ve konu hakkında bilgiler.

Bu seçim sandıklarına görev almak isteyenlerin ise belirli şartları sağlaması gerekiyor. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulunurlar. Diğer yandan Gerekli şartları sağlayan ve seçimlerde görev yapanlara ödemeler gerçekleştirilir. 

Ödemeler hesaplara yatırılmayacak

Sandık görevlilerine yapılacak ödemeler, önceki seçimde olduğu gibi il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları adına açılacak hesap aracılığı ile gerçekleşecek. Ödemeler elden yapılmayacak.

Sandık görevlisi ücretleri

31 Mart’ta gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı açıklamaları haberimizden takip edebilirsiniz. 

 2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;

Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL

Müşahit nedir?

Sandık işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği, oy kullanma, sayım – döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “gözlemci” veya “müşahit” denmektedir.

Müşahitler para alır mı?

Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitlere para ödemesi yapılmaz.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.