Muhammed Deif kimdir, kaç yaşında? Hapisteki İsrail planı, eşi ve çocuklarını kaybetme hikayesi…

Dünya onu konuşuyor. Mossad’a bile fark ettirmeden İsrail’e saldıran Hamas’ın Kassam Tugayı Komutanı Muhammed Deif kimdir, kaç yaşında? soruları ile Muhammed Deif fotoğrafı var mı, görüntüsü nasıl? soruları merak konusu. 20 yıldır tek bir fotoğrafı olmayan Muhammed Deif, 7 kez suikasttan kurtuldu. İşte Muhammed Deif’in hikayesi…

Muhammed Deif kimdir, kaç yaşında? Hapisteki İsrail planı, eşi ve çocuklarını kaybetme hikayesi…
Yayınlama: 10.10.2023
A+
A-

İsrail’e kuruluşunun 50’nci yılında beklenmedik yöntemlerle saldıran Hamas’ın  İzzettin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deif kimdir, kaç yaşında, hikayesi ne? soruları dünyanın gündeminde. Kimine göre tam bir özgürlük savaşçısı olan Muhammed Deif kimine göre ise azılı bir terörist. İsrail’e düzenlenen saldırının başındaki isim de o. Muhammed Deif kimdir sorusunun yanıtları oldukça kısıtlı. Zira tam bir gölge gibi yaşıyor. 

Muhammed Deif kimdir? 

Muhammed Deif, Hamas’ın  İzzettin El Kassam Tugayları komutanı. Aynı zamanda İsrail’in en çok aranan teröristler listesinin zirvesindeki isim. Tam adı Muhammed Ebu Halid Deif olan Hamas komutanının kod adı ise ‘Misafir.’ Muhammed Deif’e bu lakabı veren ise her gece ayrı bir evde uyuyor oluşu. İstihrabarat kaynaklarına göre, Muhuammed Deif’in aynı evde 2 kez bulunmuşluğu yok. 

Muhammed Deif evli mi, eşi ve çocukları var mı?

20 yıldır tek bir fotoğrafı bile bulunmayan Muhammed Deif, iddialara göre şuan evli değil. Ancak Muhammed Deif’in de hikayesi onbinlerce Filistinli gibi acı ve kayıplarla dolu. Geçmişte Muhammed Deif evliydi ve çocukları vardı. Ancak Gazze’de yaşanan gerilim onu da ailesinden kopardı. Çocukları ve eşi hayatlarını kaybetti. İddialara göre, Muhammed Deif’in eşi ve çocukları düzenlenen bir suikast girişiminde öldürüldü. 

Mossad’ın suikast girişimlerini 7 kez boşa çıkardı

Mossad’ı defalarca atlatmayı başaran Muhammed Deif, kendisine yönelik 7 suikast girişiminden sağ kurtulmayı başardı. 

Muhammed Deif kaç yaşında, aslen nereli?

Muhammed Deif’in gerçek adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri. Muhammed Deif adı ise her gece başka bir yerde kalmasından kaynaklı ona verilen ‘Misafir’ isminden. 1965 doğumlu olan Muhammed Deif bugün 58 yaşında. 1965’te Han Yunus’tak bir mülteci kampında doğdu. 

Muhammed Deif’in en son fotoğrafı 20 yıl önceki haline ait.

Üniversitede tiyatro ile uğraşıyordu

Birçok Filistinli gibi sefalet içerisinde büyüyen Deif, erken yaşta okulu bırakarak çalışmaya başladı. Hamas komutanının yakınında bulunanlar onu nazik, esprili ve iyi bir insan olarak tanımlıyor. Hamas’ın gençlik yapılanmasının bir parçası olan Deif, 1987 yılında üniversiteye dönüyor. Deif bir yıl sonra Gazze Üniversitesi’nden diplomasını alırken bir yandan da tiyatroyla uğraşıyor. 

16 ay cezaevinde kaldı ve İsrail’e savaş planı yaptı

İki yıl sonra İsrail Deif’i tutuklayıp herhangi bir mahkemeye tabii tutmadan 16 ay boyunca hapishaneye gönderiyor. O dönem kendisiyle tanışanlar Deif’in erken yaşlardan itibaren savaşı İsrail topraklarına taşımak istediğini söylüyor. Deif’e göre İsraillilerin işgal edilmiş topraklarda rahatça yaşayabileceklerine dair kurdukları fanteziler yerle yeksan edilmeliydi. Cezaevinden çıktıktan sonra Deif, Kassam Tugayları’nın kurulması için çalıştı.

Yasser Arafat’ın tanımıyorum dediği isim

1996 yılında Şimon Peres, Filistinli lider Yaser Arafat’tan Deif’in tutuklanmasını istedi. Arafat bu ismi ilk kez duyduğunu söyledi. Peres yıllar sonra yaptığı açıklamada Arafat’ın bizzat Deif’i koruduğunu çok sonradan farkettiğini aktardı. 

Salah Şehade’nin suikastle öldürülmesinin ardından Deif, 2002 yılında Kassam Tugayları’nın başına getirildi. 

İsrailliler Deif’i defalarca öldürmeye çalıştı. İstihbarat raporlarına göre kendisini birkaç kez ağır şekilde yaraladılar. Teknolojik cihaz kullanmayan, çok fazla insanla görüşmeyen Deif 2001, 2002, 2003 ve 2006 yıllarında kendisine düzenlenen suikast girişimlerinden kurtuldu. 

Muhammed Deif hem kör hem de sakat

İsrailli yetkilere göre suikast girişimleri nedeniyle Deif yürüyemiyor ve bir gözünü kaybetmiş durumda. Hamas bu iddiaları ne doğruluyor ne yalanlıyor. 

Deif’in son zamanlara ait bir fotoğrafı bile yok. Hamas adına yaptığı paylaşımlarda Deif bir silüet olarak gözüküyor.

İsrail’e saldırı sonrası ses kaydı ortaya çıktı

İsrail’e düzenlenen saldırı sonrası Muhammed Deif’in ses kaydı Gazze’de yayınlandı. İşte Deif’in o sözleri…

“Halkımıza karşı devam eden suçların ve uluslarası anlaşmaların ve yasaların ihliali karşısında, Amerika ve batılı güçlerin desteğine rağmen bunu sonlandırmaya karar verdik. Böylece düşman sorumlu tutulmadan keyfince zulüm edemeyecek.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.