Deprem bölgesinde ev taşıma ücretlerine sınırlama getirildi

İçişleri Bakanlığı, deprem bölgelerinde taşıma ücretlerinde fahiş fiyatlandırmanın önüne geçilebilmesi amacıyla taşıma ücret tarifesine sınırlama getirdi. Bakanlığın genelgesiyle şehir içi taşıma ücretleri taşınılacak mesafe baz alınarak 6 bin ila 9 bin lira arasında olacak.

Deprem bölgesinde ev taşıma ücretlerine sınırlama getirildi
Yayınlama: 19.02.2023
A+
A-

İçişleri Bakanlığı, afetzedelerin taşınma sürecinde fahiş fiyat uygulanmasının önüne geçmek için oda temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla yapılan görüşmeler sonucu, nakliye firmalarının fiyat tarifelerini belirledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, valiliklere “Afet Bölgelerinde Eşya Taşıma Tarifeleri” konulu genelge gönderildi.

Buna göre, nakliye firmaları, piyasa koşullarındaki taşınma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü yüzde 15 esneklik bandında fiyatlandırma yapacak.

Şikayetler artıyor! Depremden sonra nakliyeye talep arttı, fiyatlar katlandı

Şehir içi fiyat tarifesi

Evden eve eşya taşıma bedeli, genelgeye göre, 4 artı 1’e kadar daireler için piyasa koşullarında, şehir içi (25 kilometre dahil) işçilik bedeliyle birlikte azami 6 bin lira, il sınırları dahilinde ilçeler arasında işçilik bedeli dahil azami 9 bin lira olacak.

Şehirlerarası fiyat tarifesi

Şehirler arası evden eve eşya taşıma işinde, şehir içi taşıma bedeli 6 bin liraya azami ilave olarak (25 kilometreyi aşan kısmı için) kilometre başına 10 lira, ayrıca 1000 lira varış noktası asansör bedeli, 2 bin lira varış noktası işçilik bedeli ve 1000 lira şoför ücreti eklenecek.

Taşıma işlerinde asansör kiralanması halinde, onuncu kata kadar azami asansör kiralama bedeli 1000 lira, bu katın üzerindeki her kat için ilave 100 lira kiralama bedeli alınacak.

Deprem bölgesinde durum

Depremin ardından yıkımların yaşandığı kentlerden taşınmak isteyenler, nakliye taleplerini artırmış, sektörde hizmet veren firmalar, taşınacaklara yoğunluktan kaynaklı bir hafta ile 15 gün sonrasına gün vermeye başlamıştı. Depremi fırsat bilerek, hasarlı binalardan eşyalarını çıkarmak isteyenlere uygulanan fahiş fiyatlar için Hatay Valiliği harekete geçti. 

Hatay

Hatay Valisi Rahmi Doğan, valiliğin sosyal medya hesabından ilçe içerisinde ev taşıma ücretinin azami 5 bin lira olacağını bildirdi. Nakliye ücreti Antakya-Yayladağı 6 bin lira,  Antakya-Reyhanlı 6 bin lira, Antakya-Arsuz 7 bin lira,  Antakya-Erzin 8 bin lira oldu. Ev taşıma asansör bedeli bin lira ile sınırlandırıldı. 

Gaziantep

Gaziantep Valisi Davut Gül de valilik sosyal medya hesabından, “bazı ahlaksızların depremzedeleri sömürmek” istediklerini belirterek, ilçe içerisinde ev taşıma ücretinin azami 6 bin lira olduğunu bildirdi. İslahiye -Gaziantep arası 9 bin lira, Nurdağı-Gaziantep arası 8 bin lira, ev taşıma asansör bedeli ise bin lira oldu. 

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Valiliği de il içi ve dışı ev eşyası taşımalarının rayiç bedel üzerinden yapılmasının zorunlu olduğunu anımsattı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi: 4+1’e kadar ev için evden eve eşya taşıma bedeli; Şehiriçi (25 km dâhil) asansörlü evden eve eşya taşıma işinin işçilik bedeli dâhil 17 bin liradır. İl sınırları dâhilinde ilçeler arasında asansörlü evden eve eşya taşıma işinin işçilik bedeli 10 bin liradır. Şehirler arası asansörlü evden eve eşya taşıma işinin 7 bin liraya ilave olarak (25 km’yi aşan kısmı için) km başına 10 lira ayrıca bin lira varış noktası asansör bedeli ile 2 bin lira varış noktası işçilik bedeli ve bin lira şoför ücreti eklenecektir. 

Taşıma işlerinde sadece asansör kiralanması halinde; 10. kata kadar asansör kiralama bedelinin bin lira üzerindeki her kat için ilave 100 lira kiralama bedeli belirlenmiştir. Fırsatçılık yapan şahıs ve firmalar hakkında gerekli her türlü idari yaptırım uygulanacaktır.” 

Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile şehir içi azami taşıma ücretinin 5.100 TL olduğunu, ilçeler arasında taşıma ücretinin azami 8.100 TL olduğunu, 25 km’yi aşan şehirlerarası taşımalarda ise km başına 8.5 TL ücret olduğunu belirterek bunun dışına çıkan firmalar için gerekli işlemlerin uygulanacağını kaydetti.

Şanlıurfa

Şanlıurfa Valiliği ise il içi ve il dışı ev eşyası taşıyıcılığının rayiç bedel üzerinden yapılmasının zorunlu olduğunu, deprem nedeniyle fırsatçılık yapan şahıs ve firmalar hakkında gerekli her türlü idari yaptırımın uygulanacağını bildirdi. 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.