Uzmanlar, AOSB’de sürdürülebilirlik çalışmalarını anlattı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Uzmanlar, AOSB’de sürdürülebilirlik çalışmalarını anlattı
Yayınlama: 05.10.2024
A+
A-

Bu proje, AOSB’yi Türkiye’nin önde gelen Yeşil OSB’lerinden biri yapma hedefiyle hayata geçirildi. AOSB, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sürdürülebilir sanayi üretimi için çalışmalarına devam ediyor.

AOSB Seyhan Salonu’nda düzenlenen kapanış toplantısında, AOSB Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Büyüknacar, enerji verimliliği, katı ve sıvı atık yönetimi ile emisyonların azaltılması gibi sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik yapılan çalışmalara değindi. AOSB’nin döngüsel ekonomi süreçlerinin uygulanması için katılımcı firmalara uygun ortam sağladığını belirten Büyüknacar, bu sayede sanayicilerin çevresel etkilerini en aza indirirken, uluslararası ticarette karşılaşabilecekleri karbon vergisi gibi engelleri aşmaları için rehberlik ettiklerini vurguladı.

Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Profesörü Prof. Dr. Volkan Ediger ise AOSB’nin Türkiye genelinde Yeşil Mutabakat’a uyum konusunda öncü OSB olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin sıkı iklim ve enerji politikalarına uyumun kritik olduğunu belirten Ediger, AOSB’nin 18 ay süren projesinin, firmalara döngüsel ekonomiye geçişte yol gösterdiğini ve sınırda karbon düzenlemelerine uyumda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Toplantıda çeşitli uzmanlar sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi konularında bilgi verdi. Doç. Dr. Ali İnan sürdürülebilirlik veri tabanı oluşturulması üzerine sunum yaparken, Prof. Dr. Fehmi Görkem Üçtuğ yaşam döngüsü analizine değindi. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Küçüker döngüsel ekonomi analizi ve endüstriyel simbiyoz sistemi hakkında bilgi verdi. Ayrıca Doç. Dr. İstemi Berk, emisyon ticaret sistemi simülasyon modeli ve döngüsel ekonomi başarı endeksi üzerine çalışmalarını paylaştı.

TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, proje kapsamında yer alan destekleyici kuruluşlarla ilgili açıklamalarda bulunurken, toplantı AOSB Teknik Hizmetler Direktörü Emre Ocak’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.