Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar: “Her ‘Ayvalık’ ibareli zeytinyağı, ‘Ayvalık Zeytinyağı’ değildir

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürün satan işletmeleri ifşa etmeye başladıktan sonra en çok hile yapılan gıda ürününün zeytinyağı olduğu ortaya çıktı. Özellikle “Ayvalık” ibaresiyle satışa sunulan sahte ve tağşiş ürünler, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar tarafından gündeme getirildi. Uçar, “Her ‘Ayvalık’ ibareli zeytinyağı, ‘Ayvalık Zeytinyağı’ değildir. Tüketici kandırılıyor ve bu durum üreticiye büyük zarar veriyor. Bu yüzden ‘Ayvalık zeytinyağı’ coğrafi işaretli ürünler tercih edilmeli” dedi.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar: “Her ‘Ayvalık’ ibareli zeytinyağı, ‘Ayvalık Zeytinyağı’ değildir
Yayınlama: 05.10.2024
A+
A-

Ayvalık, 2 milyon adede yaklaşan zeytin ağacı varlığı ve 600 yaş üzeri 81 anıt ağaçla, kaliteli zeytinyağının başkenti olarak kabul edilmektedir. Zeytincilik faaliyetleri, asırlara dayanan bir geçmişe sahiptir ve Ayvalık, tarih boyunca zeytinyağı ile anılmıştır. Ayvalık Ticaret Odası, Türkiye’de sınıfında ilk olarak 2006’da “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretini tescil etmiştir. Ayrıca, 2014 yılında akredite zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarına sahip olmuştur. Ayvalık Zeytinyağı, Avrupa Birliği tescil sürecinde olan üç üründen biridir.

Uçar, zeytinyağında tağşişin, bitkisel yağların, tohum yağlarının ve Ayçiçeği gibi yağların zeytinyağı ile karıştırılarak sızma zeytinyağı veya farklı zeytinyağı olarak satılmasıyla yapıldığını belirtti. Sahte ürünlerin, zeytinyağı aromalarının kimyasal maddelerle ve renklendiricilerle karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü ifade etti.

Ali Uçar, sahte ürünlerin genellikle sosyal medyada ve online ticaret sitelerinde satıldığını vurguladı ve bu ürünlerin engellenmesi gerektiğini belirtti. “Son zamanlarda açıklanan bu ürünlerin markaları, şirket isimleri ve adresleri çoğunlukla sahte. Tüketiciler bilinçli olmalı ve üzerlerinde ‘Ayvalık’ yazan ürünlerin gerçekten Ayvalık zeytinyağı olup olmadığını sorgulamalıdır” dedi. Tüketicilerin, coğrafi işaretli ürünleri tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Uçar, Ayvalık Ticaret Odası’nın, kimyasal ve duyusal olarak zeytinyağı ürünlerini Türk Gıda Kodeksi’ne göre kontrol ettiğini belirtti.

Uçar, bu sene zeytinde var yılı olduğunu, dolayısıyla bereketli bir sezon geçireceklerini belirtti. Zeytinyağı satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, güvenilir ve adresi belli olan markalardan satın almanın yanı sıra, üzerinde etiketi olmayan ve uygun saklama koşullarında muhafaza edilmeyen ürünlerin alınmaması gerektiği vurgulandı.

Ayvalık Ticaret Odası, zeytin ve zeytinyağı pazarları kurarak, tüketicilere zeytinyağının nasıl tadılacağını ve nasıl alınacağını öğretmeyi amaçlıyor. 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan “Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” temalı 19. Uluslararası Ayvalık Zeytinyağı ve Turizm Festivali’nde, Ayvalık markaları tanıtılacak ve sahte ürünler hakkında tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla paneller düzenlenecek. Uçar, katma değerli ürün satışlarının artırılması için kaliteli üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.