Borsa neden yükseliyor? BIST 100 yeniden 10 bin puanı aştı

Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi öncülüğünde alımlar hızlandı. Bankacılık endeksi yüzde 4’ü aşarken, BIST 100 yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı. İşte borsadaki yükselişin nedenleri…

Borsa neden yükseliyor? BIST 100 yeniden 10 bin puanı aştı
Yayınlama: 24.09.2024
Düzenleme: 24.09.2024 18:23
A+
A-

Borsa İstanbul, pozitif haber akışının etkisiyle 10 bin puanı aştı.

Borsadaki yükselişe yüzde 4 ile bankacılık hisseleri öncülük etti. BIST 100 endeksi, yüzde 2’ye yakın artışla 10.108 puana kadar yükseldi.

Böylece 3 Eylül’den bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu. Toplam işlem hacmi 50 milyar lirayı aştı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.010 ve 10.130 seviyelerinin direnç, 9.840 ve 9.730 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Borsa neden yükseliyor?

Cevdet Yılmaz’ın vergi açıklaması, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık adımları ile S&P’nin not artışına devam edeceği beklentisi borsadaki yükselişi destekledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl için yeni bir vergi paketinin söz konusu olmayacağını, borsa ve kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü ifade etti.

Standard & Poor’s’un 1 Kasım’da Türkiye’ye ilişkin ikinci değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Kuruluşun Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye için kasımda not artışının mümkün olduğunu belirtti. Resesyon beklemediklerini açıklayan Gill, faiz indirimi için de tarih verdi.

Gecelik faiz yükseldi

Merkez Bankası’nın (TCMB) likidite fazlasını azaltmayı amaçlayan yeni adımlarının ardından gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı.

Geçen hafta fazla likidite 400 milyar TL’ye yaklaşırken gecelik faiz en düşük yüzde 47,05’e kadar gerilemişti.

Likidite fazlası dün itibarıyla 320 milyar TL civarında devam ederken gecelik faiz yüzde 50,2 ile politika faizinin üzerine çıktı.

Banka hisselerinde artış

Bankalardaki hızlı yükselişte TCMB’nin adımları etkili oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 4,31 ve holding endeksi yüzde 1,13 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 2,43 ile spor oldu.

Bankacılık endeksinin bileşenlerinden Akbank, yüzde 5’in üzerinde yükselişle ilk sırada yer aldı. Yapı Kredi, Garanti BBVA, İş Bankası ve Halkbank hisselerinde yüzde 5’e yakın artış kaydedildi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek dönem atacağı adımların büyüklüğüne ilişkin soru işaretleri varlığını korudu.

ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceğine yönelik beklentiler risk iştahını besledi.

Öğleden sonra yurt dışında ABD’de konut fiyat endeksi, New York Fed tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksinin takip edilecek.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.