İtalyan mozaik sanatçısı Giulio Menossi: Adana, dünyadaki en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna sahip

İtalyan mozaik sanatçısı Giulio Menossi, Adana’da düzenlenen 4. Uluslararası Mozaik Sempozyumu’nda yer alan eserleri ve mozaik sanatıyla ilgili duygu ve düşüncelerini Referans Türk’e aktardı.

İtalyan mozaik sanatçısı Giulio Menossi: Adana, dünyadaki en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna sahip
Yayınlama: 23.09.2024
Düzenleme: 23.09.2024 17:04
A+
A-

İtalyan mozaik sanatçısı Giulio Menossi, 50 yılı aşkın süredir mozaik sanatında aktif olduğu ve eserlerinin dünyanın farklı bölgelerinde yer aldığını aktardı.

Menossi, Adana Mozaik Koleksiyonu’na bugüne kadar 50’den fazla eser kazandırdıklarını ve Adana’nın dünyadaki en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna sahip olduğunu dile getirdi.

Sempozyumun temasını belirlerken Türkiye’ye özgü unsurları göz önünde bulundurduklarını ve bu yıl Orhan Kemal’in “Bereketli Topraklar Üzerinde” kitabından ilham aldıklarını kaydeden Menossi, ayrıca, farklı ülkelerden gelen sanatçıların özgün tekniklerini sergilediği bu organizasyonun, mozaik sanatçıları arasında teknik ve kültürel alışverişi desteklediğini ifade etti.

Menossi, geleneksel Roma mozaiklerinden çağdaş mozaik sanatına geçiş yapmaya büyük önem verdiğini, bu sebeple antik dönemin zengin mozaik mirasını günümüzle buluşturmayı amaçladığını söyledi. Ayrıca, mozaik sanatını “zanaat” ve “sanat” olarak ikiye ayırdığını belirterek, sempozyumda sanatsal tarafı öne çıkarmayı hedeflediğini vurguladı. Ünlü kişilerin portrelerini yaparak şehir kültürüne de katkıda bulunduğunu vurgulayan Menossi, daha önce Atatürk’ün mozaik portresini Adana Büyükşehir Belediyesi’ne hediye ettiğini ve bunun kendisi için büyük bir memnuniyet kaynağı olduğunu ifade etti.

Sempozyumun kapılarını güzel sanatlar öğrencilerine açtıklarını belirten Menossi, gençlerin mozaik sanatını öğrenip geliştirmelerini istediklerini söyledi. Sanat yönetmenliğinde gerçekleştirdiği 16. sempozyum olan bu etkinliği önümüzdeki yıl 5’nci  kez Adana’da yapmayı umduğunu belirtti.

Menossi’nin en son yaptığı büyük çalışmalardan biri, Tanzanya’nın Darüsselam şehrinde yer alan ve Tanzanya’nın ilk Başkanı’nın portresini içeren 11,5 metrekarelik bir mozaik. Bu projenin bir Türk firması tarafından talep edildiğini belirten Menossi, ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi önündeki Büyük Atatürk Portresi’ni de kendisinin hazırladığını ve  şehre armağan ettiğini bildirdi.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.