CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: Ayçiçeğinde gümrük vergisini düşürüp yine ithalata yöneldiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ayçiçeği hasadı devam ederken, AKP hükümetinin 2025 yılı için gümrük vergisini düşürerek ithalat kararı almasına sert tepki gösterdi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: Ayçiçeğinde gümrük vergisini düşürüp yine ithalata yöneldiler
A+
A-

İthalat politikasını eleştirerek, yerli üreticiye zarar verildiğini savunan Barut, “Ayçiçeği hasadı sürerken ithalat yaparak üreticimize darbe vuruyorlar. Gümrük vergisini yüzde 27’den yüzde 8’e indirip 1 milyon ton yağlık ayçiçeği veya yüzde 36’dan yüzde 20’ye düşürerek 400 bin ton ayçiçeği yağı ithal edecekler. İthalat sevdanız son bulsun, bu yanlıştan dönün!” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla ayçiçeği ithalatının önünü açan düzenleme, 2025 yılı için 1 milyon ton yağlık ayçiçeği veya 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatını öngörüyor. 1 Ocak 2025 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında uygulanacak olan bu kararla, gümrük vergisi yağlık ayçiçeğinde yüzde 27’den yüzde 8’e, ayçiçeği yağında ise yüzde 36’dan yüzde 20’ye indirilecek.

Ayhan Barut, Türkiye’de yıllık yaklaşık 600 bin hektarlık alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını ve bunun yaklaşık 2 milyon ton üretim sağladığını hatırlatarak, Türkiye’nin yıllık ayçiçeği ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğunu belirtti. Barut, “Ürettiğimiz kadar ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Hasat sürerken ithalat kararı alarak yerli üreticiyi mağdur ediyorlar. Oysa sulama imkanları genişletilse ve çiftçi desteklense ithalat bağımlılığımız ortadan kalkar” dedi.

Barut, AKP hükümetinin tarım politikalarını eleştirerek, “İthalata ayıracağımız kaynakları tarım ve çiftçiye yönlendirirsek, üretimi artırabiliriz. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: AYHAN BARUT

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.