İsrail’in siber saldırısı sonrası gündemde: Çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır?

İsrail Lübnan Hizbullah’a siber saldırı düzenledi. Saldırıda binlerce kişi yaralanırken, saldırının çağrı cihazları aracılığıyla yapılmış olması gündeme bomba gibi düştü. Peki çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır, İsrail çağrı cihazlarını nasıl bir bomba gibi kullandı? İşte yanıtları…

İsrail’in siber saldırısı sonrası gündemde: Çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır?
Yayınlama: 18.09.2024
A+
A-

İsrail’in taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, çağrı cihazlarının patlaması sonucu ülke genelinde 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 2800 kişinin yaralandığını açıkladı. Bu gelişmenin ardından çağrı cihazları merak konusu oldu. Peki, çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır?

Cep telefonları yaygınlaşmadan önce sıklıkla tercih edilen çağrı cihazları günümüzde hala kullanılıyor. 90’lı yılların başında popülaritesi zirveye çıkan cihaz günümüzde halen doktorlar ve hemşireler tarafından aktif biçimde kullanılıyor.

Çağrı cihazı nedir, ne işe yarar?

Çağrı cihazı veya pager, alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır. Mesajlar, çağrı ağı aracılığıyla kendisine gönderilir. Çağrı cihazına posta göndermek için operatörün telefonunu çevirmek, abonenin numarasını veya adını vermek ve mesajı dikte etmek gerekir.

İlk telefon çağrı sisteminin patenti 1949 yılında Alfred J. Gross tarafından alındı. Dünyada ilk çağrı cihazı Motorola tarafından 1956’da piyasaya çıktı. Çağrı cihazlarını ilk benimseyenler hastane personeli ve yöneticileriydi. Sonra her zaman ulaşılabilir olmak isteyenler çağrı cihazı almaya başladı.

İsrail çağrı cihazlarını nasıl bir bombaya dönüştürdü?

İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah’ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine, Hizbullah üyelerinin eline geçmeden önce Nitrogliserin bileşiği enjekte etti.

Bu bileşik oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunuyor. Ancak 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratabilecek şekilde patlıyor.

İsrail’in uzaktan sinyal göndererek cihazlardaki bataryayı ısıttığı ve patlamasına neden olduğu belirtiliyor.

Çağrı cihazlarına daha önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah’ın Şubat ayından bu zamana çağrı cihazlarındaki değişimi fark etmediği de gelen haberler arasında.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.