Mersin Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: Alata doğal bir sit alanıdır, bu değiştirilemez

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün ranta açılacağı tartışmaları gündemde. Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Yılmaz, “Alata ranta kurban edilemez” dedi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: Alata doğal bir sit alanıdır, bu değiştirilemez
Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024 15:08
A+
A-

Mersin’de 1950’li yıllarda kurulan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü önemli tarım alanından önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Yılmaz, Enstitünün deniz kıyısındaki arazisi hem caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olması hem endemik kum zambaklarına ev sahipliği yapması nedeniyle doğal sit alanı kapsamında olduğunu, Mersin’in en büyük yeşil alanlarından biri olan arazinin bir kısmı da özel koruma bölgesi olduğunu söyledi. Yılmaz, “Alata doğal bir sit alanıdır, bu değiştirilemez. Alata; meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri, bağcılık, arıcılık, tarım ekonomisi, su kaynakları, bitki sağlığı, biyo-çeşitlilik, genetik kaynaklarla eğitim-yayın konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapıyor” dedi.

Erdemli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazisi ve çevresinin, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 9 Ekim 2000 tarih ve 3877 sayılı karar ile ‘1.Derece Doğal Sit Alanı’ olarak tescil ve ilan edildiği hatırlatan Musa Yılmaz, “Ulusal ve Uluslararası bir çok Projede yer alan TÜBİTAK, TAGEM, Kalkınma Ajansı ve AB Projelerinde Yürütücü ve Ortak Kuruluş olan Alata, tarımsal üretim ile ilgisi olmayan bazı çevrelerce itibarsızlaştırılmaya yönelik çabalara maruz kalmaktadır. Bu tür çabaları Ziraat Odası esnafı olarak kınıyoruz, I. Derece Doğal Sit Alanı durumunda olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Arazilerinin mevcut konumunu korumasını destekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.