“Orman yangınlarını önlemek için bir takım önlemlerin alınması gerekiyor”

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, dünyanın birçok yerinde ormanların geleceğini tehlikeye atan etkenlerin başında yangınların geldiğini söyledi. Can,Türkiye’de her yıl ortalama 3 bin civarında orman yangının çıktığını ve yaklaşık 7- 8 bin hektar alanın yandığını vurguladı.

“Orman yangınlarını önlemek için bir takım önlemlerin alınması gerekiyor”
Yayınlama: 19.08.2024
A+
A-

Anız yangınlarına dikkat çeken Can, orman yangınlarının önlenmesine yönelik alınması gereken önlemler ile ilgili şu şekilde konuştu “Orman yangınlarını önlemek için bir takım önlemlerin alınması gerekiyor. Bütüncül yangın yönetimi yaklaşımının benimsenmesi, yangını söndürmenin yanı sıra,  yangını önleme ve yangın sonrası uygun restorasyon uygulamaların yapılması önemlidir. Ayrıca yangın riski yüksek ormanlarda özellikle yerleşim yerlerine yakın tampon bölgelerinin oluşturulması ve yangına dirençli bitkilendirme çalışmalarının arttırılması gerekmektedir” dedi.

Orman yangınlarını daha ortaya çıkmadan önlemek için alınacak tedbirlerden bahseden Can:  Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır. Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır. Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır. Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Orman yangınlarında görev yapacak personele yangın

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.