“Borç alacak kaynaklar tükendi, mutlaka yeni finansal kaynaklar oluşturulmalıdır”

İşletmelerin finansal sorunlarına odaklanan MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, iş dünyasını rahatlatacak kredi ve finansal erişimlerin sağlanması için çağrısında bulunarak, “Uzun zamandır ekonomik sorunlarla boğuşan iş dünyasının tüketecek sermayesi ve borç alacak kaynaklar tükendi. Mutlaka finansal kaynaklar oluşturulmalıdır” dedi.

“Borç alacak kaynaklar tükendi, mutlaka yeni finansal kaynaklar oluşturulmalıdır”
Yayınlama: 11.08.2024
Düzenleme: 12.08.2024 14:55
A+
A-

Adnan Gündoğdu, günümüzde birçok işletme ve girişimcinin finansal kaynaklara erişimde zorluklar yaşadığını belirtti. Bankalardan kredi almanın zorluğuna değinen Adnan Gündoğdu, “Özellikle son 3 yılı aşkın süredir devam eden yüksek enflasyon nedeniyle girdi maliyetleri artan iş dünyamız, fiyat politikası oluşturmakta zorlanıyor. Bankalardan kredi almak artık imkansız oldu. Kredi kriterleri bir şekilde sağlanıp kredi alınsa bile alınan kredileri mevcut faiz oranları ile ödemek çok zor. Kredi çeken işletmelerin faize çalışması gerekiyor. Dolayısıyla iş dünyası uzun zamandır mevcut gücü ve kaynakları ile çarkları çevirmeye çalışıyor. Ancak bu öz kaynaklar tükenmeden iş dünyasının desteklenmesi gerekiyor. İstihdam ve ihracatın bu zor zamanda kayıplar vermeden ilerlemesi, uluslararası rekabetin korunması için iş dünyası desteklenmelidir” dedi.

İş dünyasının sorunlarına karşı yenilikçi çözümler geliştirmenin önemine vurgu yapan Adnan Gündoğdu, iş dünyasının finansal erişim sorunlarını çözmek için işbirliği yapılması ve tüm paydaşların katılımıyla sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

“Finansmana erişim kanallarının bir an önce açılması gerekiyor”

Gündoğdu, “Yaşadığımız yapısal sorunlara rağmen sanayicilerimiz ve iş dünyamızla rekabetçiliğimizi korumak için büyük bir uğraş veriyoruz. Döviz kurlarındaki problemler, dünya ekonomisindeki daralma, artan maliyetler üretimi ve sanayicileri olumsuz yönde etkilemektedir. İş dünyasında yaşanan zorlukların aşılması ancak üretimde istikrarın sağlanması ile olur. Ayrıca ihracatçıların rekabetçi ortamda ayakta kalması ülke kaynaklarına katkı sunacaktır. Ülkemizde büyümenin sürdürülebilirliği için enflasyon-faiz-kur sarmalından bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Yatırım-üretim-istihdam-katma değer-süreklilik denkleminin bozulmaması için adımlar atmalıyız. Şu anda en büyük korku sanayici ve KOBİ’lere yardımda geç kalınmasıdır. Politika faizine kıyasla bankaların ticari işletmelere uyguladığı kredi faizleri daha yüksek kalıyor.  Sanayicilerimizin ve reel sektörün yatırım iştahının devam etmesi, ekonomimizin bel kemiğini oluşturan işletmelerin ayakta kalması finansmana erişim kanallarının bir an önce açılması gerekiyor. Banka ve piyasa aktörlerinin izlediği ‘bekle-gör’ politikası, iş dünyasını zor durumda bırakmıştır. Bankaların tek taraflı oran artışına maruz kalan işletmeler herhangi bir pazarlık şansına da sahip olmadıklarından finansmana erişememektedir” dedi.

 

“Yatırım ortamlarında kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler kaçınılmazdır”

İş dünyasında yapısal reformlar, genellikle ekonomik büyümeyi teşvik etmek, rekabeti artırmak, istihdamı desteklemek ve iş ortamını iyileştirmek için yapılan değişikliklerdir. Ülkemizde de yatırım ortamlarının iyileştirilmesi, firma yapılarının daha rekabetçi olması, dış yatırımların gelmesi için hükümet, iş dünyası liderleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yapısal reform taslakları hazırlanmalıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin, para ve maliye politikalarına ek olarak yapısal reformlarla güçlendirilmiş bir enflasyonla mücadele yaklaşımını önemsiyoruz. Sanayici ve yurtdışından gelecek yatırımcılar önünü görmek istiyor. Bu sebeple hukukun üstünlüğünü garanti edecek, yatırım ortamlarında kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler kaçınılmazdır. Özellikle gelir adaletsizliğinin giderilmesi insanlarımızın refah seviyelerini artıracaktır.  Sanayici ve iş insanlarının yatırımlarını sürdürebilir olmaları için ucuz krediye ihtiyaç vardır. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek öncülüğünde yürütülen mevcut ekonomi politikaları güven veriyor.  İlerleyen zamanlarda bazı taşların daha sağlam yerine oturmasını bekliyoruz. Güçlü bir ülkeyiz, en az kayıpla bu zorlu süreci atlatmayı umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.