“Denizlerdeki kirliliğin ana kaynağı karadan gelen atıklar”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, denizlerdeki kirliliğin ana kaynağının karadan gelen atık olduğunu söyledi.

“Denizlerdeki kirliliğin ana kaynağı karadan gelen atıklar”
Yayınlama: 09.08.2024
A+
A-

Tarımsal faaliyetlerin deniz kirliliğini sebep olan sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Barış Salihoğlu, Gübre ve pestisit kullanımı, erozyon gibi faktörlerle denizlere büyük miktarda kirlilik taşımaktadır. Bu maddeler suda çözünerek deniz ekosistemini bozar, su canlılarının ölümüne neden olur ve su kalitesini düşürür. Şehirsel atıklar: Evsel atıklar, endüstriyel atıklar ve atık sular, arıtılmadan denize bırakıldığında ciddi kirlilik sorunlarına yol açar. Bu atıklarda bulunan organik maddeler, ağır metaller ve diğer zararlı maddeler deniz canlılarına ve insan sağlığına zarar verir. Nehirler: Karadan gelen tüm bu atıklar, nehirler aracılığıyla denizlere taşınır. Nehirler, kirliliğin denizlere taşınmasında önemli bir koridordur” dedi.

Çözüm için yapılması gerekenlere de değinen Salihoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması ve modernizasyonu: Mevcut arıtma tesislerinin kapasiteleri artırılmalı ve daha verimli hale getirilmelidir. Yeni arıtma tesisleri inşa edilmelidir. Atık su yönetiminin iyileştirilmesi: Atık suların kaynağında azaltılması için önlemler alınmalı, yağmur suları ile birleşmesi engellenmeli ve endüstriyel atıkların daha etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır. Tarım uygulamalarının çevreye duyarlı hale getirilmesi: Kimyasal gübre ve pestisit kullanımının azaltılması, organik tarımın desteklenmesi gibi önlemler alınmalıdır.”

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.