“Çiftçi, gıdada sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmeli” 

Dünyada genelinde yaşanan gıda krizinin Türkiye’yi de etkilediğini söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Değirmenci, Ukrayna ve Rusya savaşı etkisiyle buğday gibi temel gıda maddelerinin dünyada azaldığını ve lojistiğinin de sağlanamadığını kaydetti.

“Çiftçi, gıdada sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmeli” 
Yayınlama: 09.08.2024
A+
A-

Sürdürülebilirlik hayatın devamlılığı ve devamlılık için en önemli kriter olan toprağın ve suyun korunması için yapılması gereken temel kriterleri belirlemek olduğunu söyleyen Değirmenci, “Toprak ve su korunurken bir de bunun yanında o toprağı işleyecek insanı da koruduğunuzda işte o zaman sürdürülebilirliği sağlamış oluyoruz. Yani sürdürülebilirlik demek hayat demek. Günümüz dünyasında Tarım ve Gıda sektörü için vazgeçilmez bir gerçek haline dönen bu olgu gelecekte daha da önemli hale gelecektir. Bu sebeple önce tüketici olarak bizler tüm bu konulara dikkat çekeceğiz. Daha sonra üretici konumundaki kişiler de sürdürülebilirliği sağlamanın şartlarını araştırıp bu yolda bir üretim modeli geliştirecektir” ifadesini kullandı. Değirmenci ayrıca, devlet teşvikleri doğrultusunda vatandaşın ve çiftçinin gıda da sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Gıdada sürdürülebilirliğin sağlanması için doğru tarım alanlarını seçmenin önemine de değinen Değirmenci konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bitkisel ve hayvansal ürünlerin birincil üretimi ve daha sonra tüketim maddesine dönüştürülmesinin tüm aşamaları düşünüldüğünde, özellikle tarım alanlarının yapılaşmaya açılmaması, kuraklık olan bölgelerde sulamanın çok gerekli olduğu ürünlerin ekilmemesi, tohum ve fide seçimi gibi birçok şartı göz önünde bulundurarak gıda sürdürülebilirliğini sağlamak gerekiyor. Özellikle doğru fide ve tohum seçmek gerekiyor. Doğru ürünü doğru yere koymak önemlidir. Çok fazla su gerektiren bir ürünü su olmayan bir yerde ekmek, verimliliği azaltır. Bitkinin istediği iklim özelliklerini seçmezseniz, orada fazla sulama ve enerji harcamış olursunuz.”

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.