F-16 satışına “Yunan” engeli

ABD’de Türkiye’ye F-16 satışına koşul getiren bir yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı. Kabul edilen tasarıyla Temsilciler Meclisi, satışın ‘ulusun çıkarına olduğunun izahatini’ ve ‘Yunanistan’ı taciz etmeyeceğine dair adımlar atılması’nı istedi.

F-16 satışına “Yunan” engeli
Yayınlama: 14.07.2022
A+
A-

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesinde görüşmesinden sonra yapılan açıklamada Biden yönetimi, Türkiye’ye F-16 satışını desteklemiş ve Kongre’den bu yönde bir karar çıkarabileceklerine inandığını ifade etmişti.

Biden yönetiminin bu açıklamaları Ankara’da memnuniyetle karşılanırken Atina’da tepkiye yol açmış, Kongre’de Yunan lobisine bağlı ABD’li siyasetçiler F-16 satışını engellemek için harekete geçmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının “somut adımları” sağlanmadığı sürece Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi tarafından yapılan oylamada da, Türkiye’ye F-16 satışının belirli koşullara bağlanmasını öngören değişiklik talebi kabul edilmişti.

Değişiklik talebinde, “ABD Başkanı’nın Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer almıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.