Osmaniyeli çiftçiyi aşırı sıcaklar vurdu

Osmaniye’de kış mevsiminin seller ve taşkınlar ile geçmesinden sonra yaz mevsiminde de aşırı sıcakların etkili olması sebebiyle mısır üretiminde verimsizlik yaşanıyor.

Osmaniyeli çiftçiyi aşırı sıcaklar vurdu
Yayınlama: 08.08.2024
Düzenleme: 08.08.2024 12:25
A+
A-

Çukurova Bölgesindeki en verimli toprakların bir kısmına sahip olan Osmaniye’de, ekilen mısırların hasadı başladı.

Tarlalara hasat için giren biçerdöverler bütün bir sezonun emeğini hasat ediyor. Aşırı hava koşullarının yaşanması sebebiyle verim kaybı yaşanan mısırda aynı zamanda ciddi bir rekolte kaybı da yaşanıyor. Adeta bir doğal afet seviyesinde seyreden seller ve kavurucu sıcaklar sebebiyle hasattan memnun olmayan çiftçiler, taban fiyatlar belirlenirken bu faktörlerin de göz önüne alınmasını talep ediyor.

Mısırda doğal afet oldu

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, “Mısırda doğal afet oldu. Mayıs, Haziran ayı döneminde tam da mısırların tozlaşma döneminde aşırı sıcaklar meydana geldi ve elimde gördüğünüz gibi maalesef verimli bir döllenme yaşanamadı. Tanelerde çok az tutkun oldu. Her bir tepe püskülünden çıkan her bir toz taneleri besler. Polen en yüksek 32 derece sıcağa dayanabilir. Ama bizim mısırlarımız 40-42 derece sıcaklıklara maruz kaldı. Yaptığımız tespitler sonucunda yüzde 30 gibi bir verim kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Mısırlar sıcağa maruz kaldığında koçanlar büyük görünebilir fakat asıl zarar hasat döneminde anlaşılabilir. Çukurova’nın bir özelliği de burası Şanlıurfa, İç Anadolu ve Ege’den daha erken hasat ediliyor. Çukurova çiftçisi erken hasattan hep zararlı çıkıyor” dedi.

Sıcak hava mısırdaki verimi azalttı

Havalarda yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı mısırdaki verimin azaldığını belirten Murat Savaş, “Sıcaklardan dolayı verim fazla olmadı. Bu sene 75 dönüm ekim yaptım, her yıl 1300-1400 kilo verim aldığımız yerden bu yıl 800-900 kilo verim alabildik. Sıcağın tabi ki çok fazla etkisi var, sıcaklardan dolayı verim düştü” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.