Kahramanmaraş’ta sumak ekşisi hasadı başladı

Kahramanmaraş’ta üretilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret statüsü verilen sumak ekşisinin hasadı başladı. Hasat edilen sumak, ekşisi yapılarak sofralarda yer almaya hazır hale geliyor.

Kahramanmaraş’ta sumak ekşisi hasadı başladı
Yayınlama: 07.08.2024
Düzenleme: 07.08.2024 11:24
A+
A-

Kış sofralarının vazgeçilmez baharatlarından olan sumak ekşisi, üretimden hasat etmeye kadar pek çok yolculuktan geçiyor.

Sumak ekşisi, özellikle Kahramanmaraş’ta bütün mutfaklarda yer alıyor. Geleneksel yemeklerde ve ürünlerde sıkça kullanılan bu baharat, sadece Kahramanmaraş’ta değil ülkenin her tarafında oldukça seviliyor.

Doğal olarak hiçbir bakım istemeden dağlarda ve bahçe kenarlarında su istemeden yetişebilen bir bitki olmasına karşın yakın zamanda örtülü sera yöntemiyle çiftçilerin gelir kapısı da olmaya başlayan sumak ekşisinin fide üretimi de başladı. İl genelinde yaklaşık 20 dekarlık bir alanda üretimi gerçekleştirilen sumak ekşisi özellikle dolma, salata ve garnitürlerde sıkça tercih ediliyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan hasat işlemi, hasadı organik ve doğal bir şekilde tamamlayarak sağlıklı bir lezzet sunuyor.

“Akıt” ve “Kül” diyorlar

Sumak ekşisi, bölgede her yerde yetişiyor ve yerli halk tarafından Akıt ve Kül şeklinde de isimlendiriliyor. Sumak ekşisinin değirmende çekilen çekirdek kısmı da büyük bir değer oluşturuyor.

Temmuz başı ile Ağustos sonuna kadar hasadı yapılabilen sumak ekşisi, iyi bir gelir kapısı sunmaya devam ediyor.

“Çok şifalı bir üründür”

Hasat edilen sumağı ekşi yaptıklarını söyleyen Gonca Yağlıca, “Sumak ekşisinin önce yaprakları ayrılır. Annem 3 farklı kaba su koyar, ekşiye de 3 kez duş aldırırdı. Bunlar yarım saat bekleterek sulardan geçirilir. Daha sonra hepsini bir süzüp cam gibi olması için temiz torbadan süzülürdü. Güneşe sermeye bırakırız. Her gün biraz daha koyulaşır. Koyulaşınca kavanozlara bırakılır. Bu ürün ekilmez, gübrelenmez ve sulanmaz doğal olarak yetişir ve çok kıymetlidir. Özellikle Maraş dolmasının tadıdır. Birçok yemeğimiz de rahatlıkla kullanılır. Her Maraşlının evinde olan ‘ekşi akıtıdır’ çok şifalı bir üründür” dedi.

 

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.