Deprem bölgesi Hatay’da muz hasadı başladı

İklimi sebebiyle Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan ve depremde ağır yara alan Hatay’da sera muzlarının hasadı başladı. Bölgede seracılıkla uğraşan çiftçiden 20-25 TL aralığında çıkan muz, piyasaya dağıtılıyor.

Deprem bölgesi Hatay’da muz hasadı başladı
Yayınlama: 07.08.2024
Düzenleme: 07.08.2024 10:40
A+
A-

Tropikal meyvelerin başında gelen muz, en sevdiği iklim ve toprak yapılarından birisini Hatay’da buluyor. Hatay’da en çok üretilen tropikal meyve olan muz, depremzede Hataylılar tarafından yetiştiriliyor.

Antakya ilçesine bağlı Demirköprü Mahallesi’nde sera çiftçiliği yapan Mehmet Alkan, 3 yıl önce kurduğu 10 dönümlük muz serasında üretim yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde başlayan hasattan oldukça memnun olan Alkan, ürettiği ürünün kilogramını 20 ile 25 TL arasından satışa sunuyor.

Market raflarında görünen fiyatların seradan çıkan fiyatlara göre aşırı fahiş olmasına ise tepki göstererek kendisini üzdüğünü söyledi.

Serada 20, markette 80!

“Serada 20 TL iken, market raflarında 80 liraya kadar yükselen fiyatlar arasında büyük bir uçurum var” diyen Alkan, durumdan şikayetçi oldu.

10 dönümlük serasından aldığı verime karşılık memun olduğunu da belirten Alkan, “Buradaki muz serasını kuralı 3 yıl oldu. Burada 10 dönümlük arazide hasat yapıyoruz. Muz bir tropikal bir meyve türü olduğu halde verim açısından şükürler olsun ki çok iyiyiz. Fiyat konusunda hiç memnun değiliz. Burada bu yıl fiyat 20 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Dışarı çıktığımızda marketlerde 50 ila 80 TL arasında bir rakam görüyoruz. Bu da bizi çok üzüyor. Biz üretici olarak burada her türlü ilaç ve gübre gibi etkenlerle uğraşırken dışarısı bizim aldığımızdan bir kat daha fazlasını kazanıyor. Geçen yıl ki hasatla aynı gibiyiz. Muzun üretimi doğumundan mahsulü alışımıza kadar 12 ay süre geçmesi gerekiyor. Şükürler olsun ki en azından bu bir tropikal meyve olduğu halde Antakya ve Hatay gibi depremde büyük hasar alan bölgede bu mahsulü çıkarmak bizim için bir başarıdır. Topraklarımız çok iyi verimlidir. Muz, deniz kenarında olan bir mahsul olduğu halde biz bunu şehrin iç kesimlerinde ekip diktiğimizde yine de şükürler olsun ki hasadımızı alıyoruz” dedi.

 

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.