Mersin, arı kovanı sayısıyla Türkiye’de 4’üncü sırada

Mersin’de arıcılık sektörünün, son yıllarda gözle görülür bir ivme kazanarak önemli bir ekonomik potansiyele dönüştüğünü belirten Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Mersin’in Türkiye genelinde arı kovanı sayısı bakımından 4’üncü sırada yer aldığını,  Mersin’de yaklaşık 327 bin arı kovanı bulunduğunu ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretildiğini söyledi.

Mersin, arı kovanı sayısıyla Türkiye’de 4’üncü sırada
Yayınlama: 05.08.2024
A+
A-

Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Mersin’in iklimi, coğrafi şartları ve bitki örtüsünün, arıcılık için oldukça elverişli bir ortam sağladığını belirterek, hem mevsim hem de bitki örtüsü itibariyle Mersin’de kaliteli bal üretildiğini vurguladı. Kurt, “Tüm Türkiye kış altındayken Mersin, bal hasadı yaptığımız bir ilimiz. Akdeniz bölgesi ve özellikle Mersin, kaliteli bal üretiminde öne çıkan bir kent. Mersin’de organik bal üretimi yapan üreticilerimiz uluslararası bal yarışmalarında elde ettikleri altın ve gümüş madalyalar ile Mersin balının kalitesini ortaya koymuştur. Biz de birlik olarak Mersin balının coğrafi işaret alması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

İklim değişikliğinden en hızlı etkilenen sektör arıcılık

İklim değişikliğinin, arıcılık faaliyetlerini önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Adem Kurt,  artan sıcaklık, yağış rejimindeki değişiklikler ve aşırı hava olayları gibi iklim değişikliğine bağlı faktörlerin, arıların yaşam döngüsünü ve bal verimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  İklim değişikliğinden en hızlı etkilenen sektörün arıcılık olduğunu kaydeden Kurt, “Mevsimlerin değişmesi ve ani sıcaklık değişimleri arıların beslenme alışkanlıklarını ve çiçeklenme dönemlerini etkileyebilir. Bu da bal üretimini azaltabilir veya dengesizleştirebilir. Ayrıca, iklim değişikliği bazı bölgelerde kuraklık veya aşırı yağış gibi olaylara neden olabilir, bu da arıların yaşam alanlarını ve besin kaynaklarını olumsuz etkileyebilir” açıklamasında bulundu.

“Hakiki bal kristalleşir”

Mersin Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, uygun ortamda, hava almadan muhafaza edilen balların bozulmadan uzun süre tüketilebileceğini belirterek, hakiki balın kristalleşebileceğini ve tereyağı görünümü kazanarak donabileceğini söyledi. Zincir marketlerde tüketiciye sunulan bazı bal aromalı şurupların ise kristalleşmediğini ancak bunların da doğal bal olmadığının altını çizen Kurt, tüketicilerin organik balı doğrudan üreticilerden veya Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ortak projesi olan “Bal evlerinden” temin edebileceklerini hatırlattı.

 

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.