Çukurova Üniversitesi yeni bir mantar türü keşfetti!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) iş birliğiyle desteklenen “İkili İşbirliği Projeleri” kapsamında, Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı projede dünya için yeni bir mantar türü keşfedildi.

Çukurova Üniversitesi yeni bir mantar türü keşfetti!
Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-

Projenin Bulgaristan kısmının yürütücüsü Doç. Dr. Boris Assyov, Türkiye kısmında ise Prof. Dr. Hatıra Taşkın ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fuat Bozok yer aldı. Araştırmada bulunan yeni mantar türüne “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov” adı verildi.

FUSE’de yayınlandı

Prof. Dr. Taşkın, mantar türünün mikroskobik analizlerinin Dr. İsmail Şen tarafından yapıldığını belirterek, “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov mantar türü, Türkiye’nin Ordu ilinden toplanmış ve DNA dizi analizleri ile morfolojik yöntemlerin birlikte değerlendirilmesiyle tanımlanmıştır. Bu yeni tür, mikoloji alanında prestijli bir dergi olan Fungal Systematic and Evaluation (FUSE) (Scopus Q1, TÜBİTAK ULAKBİM yüksek oranda teşvik kapsamında) dergisinde yayımlanmıştır. Devam eden projede dünya için yeni mantar türlerinin keşfi sürdürülmekte ve bu türler de yayına hazırlanmaktadır. Proje, ülkemizin genetik kaynaklarının keşfine katkı sunmaktadır. Mantarların farklı sektörlerdeki geniş kullanım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, genetik kaynakların tanımlanması ve korunması büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.