Sürdürülebilir modayı benimsek için kişisel olarak neler yapılabilir?

Moda günümüzde, dünyayı kirleterek ısınmayı tetikleyen en büyük sektörlerin başında geldiğini, tüketicilerin tekstil üretimi çok masum görünse de arka planında doğal kaynak israfından kimyasal atıklara kadar bir çok zarar barındırdığını söyleyen Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Başkanı Doç. Dr. İlhami İlhan, bu alışveriş çılgınlığını ‘ Sürdürülebilir Tekstil’ kavramı ile kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Sürdürülebilir modayı benimsek için kişisel olarak neler yapılabilir?
Yayınlama: 31.07.2024
A+
A-

Öncelikle sürdürülebilirlik konusunda bilgi ve farkındalık sahibi olmak gerektiğini vurgulayan İlhan, “Petrol veya kömür kaynaklı olmayan alternatif hammaddelerden yeni lif üretim teknolojilerinin geliştirilmesi,

  • Mevcut üretim sitemlerinde daha az enerji, su, kimyasal tüketimi için yenilikçi çalışmalar yapılması,
  • Atık su arıtma sistemlerinin kurulması, üretim atıklarının azaltılması ve değerlendirilmesi,
  • Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm teknolojileri ile verimliliğin artırılması,
  • Ürünlerin kullanımı sonrasında ömrünün uzatılması ve geri dönüşümünün sağlanması (ileri dönüşüm, aşağı dönüşüm),
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı.

 

Bu noktada, kurumsal çabaların dışında elbette bireylere de sorumluluklar düşmektedir. Sürdürülebilir modayı benimsemek için kişisel olarak atılabilecek başlıca adımlar şunlar olabilir:

 

  • Her şeyden önce bireylerin sürdürülebilirlik konusunda farkındalık, bilgi, duyarlılık ve sorumluluk sahibi olması ve bir yaşam biçimi olarak benimsemesi şarttır. Bunun için bireylere olduğu kadar ilgili kurumlara da büyük görevler düşmektedir.
  • Sürdürülebilirlik kapsamında, “hızlı moda” yaklaşımının aksine “yavaş moda” yaklaşımı geliştirilmiştir. Bireyler, daha az ve daha kaliteli, uzun ömürlü ürün üretimini hedefleyen, böylece tüketim sıklığını azaltan bu yaklaşım ile üretilmiş ürünleri tercih ederek sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirler. Hızlı moda akımlarını takip etmek yerine, zamansız ve klasik parçalara yatırım yapmak, sürdürülebilir bir moda anlayışını benimsemeyi kolaylaştırır. Ek olarak tüketiciler ikinci el veya geri dönüştürülmüş ürünleri satın almak yoluna da gidebilir.
  • Ayrıca bireylerin mevcut ürünlerini olabildiğince dikkatli seçerek ve doğru kullanarak, geri dönüştürerek veya onararak kullanım ömrünü uzatmak yoluyla da sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirler. Giysilerin ömrünü uzatmak için doğru yıkama, kurutma ve saklama yöntemlerini kullanmak önemlidir. Bu şekilde, kıyafetler daha uzun süre dayanır ve yenisini alma ihtiyacı için gereken süre uzatılabilir.
  • Bireylerin ürün satın alırken etiketleri okuması, etiketlerdeki bilgileri anlaması ve doğru tercihler yapabilmesi de büyük önem taşımaktadır. Tüketicilerin ve hatta mağaza satış elemanlarının bu konuda bilgili olmalarının sağlanması çok yararlı olacaktır. Bunun yanında, bireyler çevre dostu malzemelerden üretilmiş, geri dönüştürülmüş, sürdürülebilirlik belgelerine sahip ürünleri tercih edebilirler. Örneğin; pamuk, yün gibi doğal veya organik pamuk, keten, bambu gibi sürdürülebilir lifler ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş giysileri tercih edebilirler.
  • Bireylerin yerel ve etik değerlere özen gösteren mağazaları tercih etmesi de sürdürülebilirliğe destek olacaktır. Çevre dostu malzemeler kullanan, adil çalışma koşulları sağlayan, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun üretim ve satış yapan markaların ürünlerinin tercih edilmesi önemlidir.
  • Kapsül gardırop oluşturmak da bireylerin yapabilecekleri arasındadır. Kapsül gardırop, az sayıda temel parçadan oluşan, mevsimsel olarak değişen bir gardıroptur. Bu yaklaşım, daha az kıyafetle daha fazla kombinasyon yapma olanağı sunar ve gereksiz alışverişi azaltır.
  • Daha az işlem görmüş sade giysiler tercih edilebilir, minimal yaklaşım tercih edilebilir.

 

 

 

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.