Köpek memesi hastalığı nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak bilinen ve genellikle ergenlik döneminde koltuk altı, kasık ve genital bölgede çıkan akıntılı ve ağrısı ters sivilcelere neden olan hidradenitis suppurativa hastalığı hakkında tüm merak edilenlerin yanıtları bu haberde.

Köpek memesi hastalığı nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 31.07.2024
A+
A-

Hidradenitis suppurativa halk arasında bilinen adıyla köpek memesi hastalığı ters akne olarak da anılır. Cildin altında küçük, ağrılı yumruların oluşmasına neden olan bir durumdur. Yumrular genellikle cildinizin birbirine sürtündüğü koltuk altı, kasık, kalça ve göğüs gibi bölgelerde gelişir. Yumrular yavaş iyileşir, tekrarlar ve cildin altında tüneller ve yara izlerine yol açabilir.

Köpek memesi hastalığı genellikle ergenlikten sonra, genellikle 40 yaşından önce başlar. Uzun yıllar devam edebilir ve zamanla kötüleşebilir. Günlük hayatınızı ve duygusal refahınızı etkileyebilir. Kombine tıbbi ve cerrahi tedavi, hastalığın yönetilmesine ve komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla

Kadınların hidradenitis suppurativa hastalığına yakalanma olasılığı üç kat daha fazladır, ancak bu oran dünyanın farklı yerlerinde farklılık gösterebilir. Ayrıca, siyahi insanların bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer ırklardan insanlara göre daha yüksektir. Bu durum genetik faktörlere bağlanabilir.

Belirtileri nelerdir?

Köpek memesi hastalığı vücudun bir veya birkaç bölgesini etkileyebilir. Hastalığın belirtileri ve semptomları şunlardır:

Siyah Noktalar: Siyah noktalar cildin küçük, çukurlu bölgelerinde, çoğunlukla çiftler halinde görülür.
Ağrılı bezelye büyüklüğündeki yumrular: Durum genellikle cildin altında haftalarca veya aylarca süren tek bir ağrılı yumruyla başlar. Daha sonra daha fazla yumru oluşabilir, genellikle daha fazla ter ve yağ bezinizin olduğu veya cildin birbirine sürtündüğü yerlerde, örneğin koltuk altları, kasıklar, kalçalar ve göğüsler.
Sızıntılı şişlikler veya yaralar: Bazı şişlikler veya yaralar büyür, açılır ve kokulu bir iltihap akıtır.
Tüneller:  Zamanla, deri altında yumruları birbirine bağlayan tüneller oluşabilir. Bu yaralar yavaş iyileşir, hatta iyileşebilir ve kan ve irin akıtır.

Bu rahatsızlığa sahip bazı kişiler yalnızca hafif semptomlar yaşar. Hastalığın seyri oldukça değişkendir. Aşırı kilo ve sigara içmek daha kötü semptomlarla ilişkilendirilir, ancak zayıf olan ve sigara içmeyen kişiler ciddi hastalık yaşayabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Hidradenitis suppurativa’nın erken teşhisi etkili tedavinin anahtarıdır. Durumunuz şuysa dermatoloğunuza görünün:

Acı verici.
Hareket etmeyi zorlaştırıyorsa
Birkaç haftada düzelmiyorsa
Tedaviden birkaç hafta sonra belirtiler geri dönüyorsa
Birkaç yerde birden görülüyorsa
Sık sık alevleniyorsa

Dermatoloğunuz sizin için bir tedavi planı oluşturabilir.

Hidradenitis suppurativa sadece bir çıban değildir ve bu rahatsızlığa sahip birçok kişide ilgili rahatsızlıklar da vardır. Hidradenitis suppurativa hastaları, merkezinde tıbbi ve cerrahi dermatologların bulunduğu bir sağlık ekibinden faydalanır. Gerektiğinde diğer uzmanlar da dahil olur.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.