Nur-İş Pen, yurt içinde 400 bin, yurt dışında 200 bin konut için üretim gerçekleştirdi 

Nur-İş Pen İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çağan, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekarelik alanda ağırlıklı olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı...

Nur-İş Pen, yurt içinde 400 bin, yurt dışında 200 bin konut için üretim gerçekleştirdi 
Yayınlama: 31.07.2024
A+
A-

Nur-İş Pen İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çağan, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekarelik alanda ağırlıklı olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konutlarına plastik kapı pencere üretimi gerçekleştirdiklerini, bunları camıyla birlikte monte ettiklerini dile getirdi. Hem üretip hem montajını yapan tek firma olduklarını bildiren Çağan, “Ham maddeyi toz halinde alıp profil haline getiriyoruz. Profili pencere haline getirip montajını yapıyoruz. Türkiye’de entegre olarak çalışan başka bir firma yok. Diğer firmalar sadece yarı mamul üretim yapıp bayilerine verirler, bayileri pencere yapıp yerine takar. Biz ise direkt olarak tüm süreci yönetiyoruz.” dedi.

“Ülke olarak daha çok üretmek zorundayız”

Gökhan Çağan, geçen yılı yüksek bir büyüme oranı ile tamamladıklarını ancak 2024 yılında ekonomideki gelişmelerin kendilerini de etkilediğini, yüksek faizler nedeni ile insanların taleplerini ertelemelerinden kaynaklı olarak işlerde daralmalar olduğunu söyledi. Son dönemlerde alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarını görmeyi umduklarını kaydeden Çağan, “Bu düşündüğümüz kadar hızlı olmayacak ama ümitliyiz. Türkiye üretmek zorunda olan bir ülke. Hayat pahalılığını ortadan kaldırmak istiyorsak daha fazla üretmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda, kendilerinin de yeni yatırım planları olduğunu kaydeden Gökhan Çağan, “Yeni yatırımımız için projeler ve fizibilite çalışmalarını tamamladık. Ancak şu an piyasaların durumu nedeniyle beklemedeyiz. Ekonomide taşların yerine oturması, piyasaların canlanmaya başlamasıyla birlikte yatırıma hızla başlayarak bir yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Yeni yatırımımız cam odaklı olacak”

Nur-İş Pen’in halihazırdaki faaliyetlerinde cam tedarikini 16 farklı firmadan sağladığını kaydeden Gökhan Çağan, yeni yatırım ile üretimde kullandıkları cam ihtiyacının yüzde 50’sini kendi bünyelerinden karşılayacaklarını vurguladı. Gökhan Çağan, şunları kaydetti: “Cam tedarikinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki 16 firma ile çalışıyoruz. Bu bize projelerimizde esneklik sağlıyor. Örneğin, Samsun’da bir proje aldığımızda, cam ihtiyacını yerel bir camcıdan karşılıyoruz. Aynı şekilde, Afyon, Diyarbakır ve diğer bölgelerde de yerel tedarikçilerle çalışarak bölgesel istihdamı destekliyoruz. Adana bölgesindeki ihtiyacımızı karşılamak üzere yeni bir cam tesisi kuracağız. Üretimimizin yüzde 40-50’sini bu yeni tesiste gerçekleştireceğiz, geri kalan kısmını ise mevcut tedarikçilerden almaya devam edeceğiz.”

“İhracatı artırmayı hedefliyoruz”

Geçen yıl cirolarının yüzde 40’ını ihracatın, yüzde 60’ını ise iç piyasanın oluşturduğunu anımsatan Çağan, “Geçmişte, ihracat oranımız yüzde 70, iç piyasa ise yüzde 30 oranındaydı. Deprem sonrası TOKİ projelerinin artması nedeniyle iç piyasaya daha fazla odaklandık. Bu nedenle ihracat biraz azaldı. Afrika, Güney Amerika ve Avrupa’ya ihracatımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ihracatın ciromuzun içindeki payını eski seviyelerine getirmek için çalışacağız.” dedi.

 “Enerjimizin yüzde 75’ini güneşten karşılıyoruz”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının bağlı oldukları sektör için büyük önem taşıdığını belirten Gökhan Çağan, yaklaşık 25 bin metrekarelik çatı üzerinde 4 megavat kurulu güce sahip GES yatırımını hayata geçirdiklerini, bu sayede firmanın enerji tüketiminin yüzde 75’ini güneşten karşılamaya başladığını bildirdi.

“Son 10 yılda TOKİ’lerin kapı ve pencere üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştirdik”

Uzun yıllardır TOKİ’nin ve Emlak Konut’un birçok projesinin kapı pencere işlerini üstlendiklerini dile getiren Gökhan Çağan, bu kurumun projelerinde kullanılan malzemelerin oldukça kaliteli olduğunu, Avrupa standartlarının bile üstünde malzeme kullanıldığını söyledi. Depremde özel müteahhitlerin yaptığı binalar zarar görürken, TOKİ binalarının ayakta kalmasının kurumun kalite standartlarını açıkça gösterdiğini aktaran Çağan, “Şu ana kadar TOKİ ile birlikte 67 ilde 400 bin konut inşaatında çalışma yaptık. Bu sayıya hastane ve okullar dahil değil. Eğer onları da eklersek, TOKİ’nin Türkiye genelinde 10 yılda yaptığı işlerin yaklaşık yüzde 20’sinin kapı pencere sistemlerinin üretimini ve montajını biz gerçekleştirdik.” dedi.

Afet bölgesinde ortaya çıkan konteyner ihtiyacı için de hızlı şekilde aksiyon aldıklarını anımsatan Gökhan Çağan, felaketin akabinde depremzedeler için tesislerinde 3 aylık süreçte 7 bin konteyner üretimi gerçekleştirdiklerini aktardı. Çağan, bu yaşam alanlarını hiçbir kâr amacı gözetmeksizin maliyet fiyatına temin ederek, depremin yaralarını sarma konusunda kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.