ÇKA, faaliyet ve projelerini yenilikçi yaklaşımlarla gerçekleştirmeyi amaçlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Çukurova Bölgesinin topyekûn kalkınması için çalışmalarını sürdüren Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), sonuç odaklı programlama yaklaşımı çerçevesinde odaklandığı alanlarda, yenilikçi bir yaklaşımla faaliyet ve projelerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

ÇKA, faaliyet ve projelerini yenilikçi yaklaşımlarla gerçekleştirmeyi amaçlıyor
Yayınlama: 30.07.2024
A+
A-

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, ÇKA’nın 2024 yılından itibaren Mersin ve Adana’nın oluşturduğu Çukurova bölgesinde üç sonuç odaklı program yürütmeye başladığını söyledi. Duran, “Bu programlar; Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı, İmalat Sanayinde Rekabet Gücünün Artırılması Sonuç Odaklı Programı ve Dirençli ve Gelişen Kırsal Alanlar Sonuç Odaklı Programı’dır. Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı, yeşil dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla, sanayi üretimi ile temiz enerji ve temiz teknolojiler alanlarındaki potansiyelin değerlendirilmesi suretiyle yatırım ortamının ve rekabetçiliğin güçlendirilmesini hedeflemektedir” dedi.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile gündeme oturan yeşil dönüşüm kavramının Mersin ve Adana illerinde yaygınlaştırılması ve kalkınma sürecinin içsel bir parçası haline getirilmesinin ÇKA’nın temel öncelikleri arasında olduğuna dikkat çeken Ahmet Rifat Duran, “Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı ile öncelikle Mersin ve Adana’da faaliyet gösteren firmaların temiz üretim tekniklerini kullanarak üretim verimliliklerini artırabilmeleri ve hedef pazarlardaki temiz üretim konusundaki alıcı taleplerine uygun dönüşümü gerçekleştirebilmelerine yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çok çeşitli deniz ve kıyı ekosistemlerine ev sahipliği yapan Doğu Akdeniz’de bu ekosistemin korunarak geliştirilmesi sürdürülebilir büyümenin sağlanması açısından çok önemlidir. Bu çerçevede Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı kapsamında Mersin ve Adana’da belirlenecek olan mavi ekonomi sektörlerinin yenilikçi uygulamalar ile desteklenmesi ve bölgede denize dayalı endüstrilerin yarattığı katma değerin artırılarak ilave istihdam sağlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 2024 yılı itibariyle başlatılan ikinci programın da İmalat Sanayinde Rekabet Gücünün Artırılması Sonuç Odaklı Programı olduğunu dile getiren Ahmet Rifat Duran, “Mersin ve Adana’da rekabet gücü yüksek öncelikli imalat sanayi sektörlerinde yenilik ve verimlilik kapasitesinin yükseltilmesini, verimlilik ile birlikte dijital dönüşümün sağlanmasına yönelik ara yüzlerin ve bölgesel ekosistemin güçlendirilmesini, küçük ve orta ölçekli işletmelerin katma değerli ve yenilikçi üretim kapasitesinin yükseltilmesi suretiyle bölgesel rekabet gücü ve ihracatın artırılması hedeflemektedir” dedi. Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen diğer bir sonuç odaklı program olan Dirençli ve Gelişen Kırsal Alanlar Sonuç Odaklı Programı’nın ise, Mersin ve Adana’da kırsal alanların ekonomik, ekolojik ve kültürel bağlamda ele alınarak mevcut potansiyelin değerlendirilmesini ve kırsalda yaşam standartlarının iyileştirilmesini amaçladığını söyleyen Duran, “Program kapsamında öncelikle Mersin ve Adana’da kırsal alanın mevcut potansiyeli ile yatırım fırsatlarının ortaya konulmasına yönelik analiz çalışması yürütülecek, ardından kırsalda ekonomik ve sosyal hayatı canlandırıcı faaliyetler yapılarak projeler geliştirilecektir” ifadesini kullandı.

Mersin’in son 150 yıl içerisinde Çukurova Bölgesi’nde üretilen tarımsal ürünler başta olmak üzere çeşitli ürünlerin dış dünyaya açıldığı bir liman kenti olarak gelişim gösterdiğine değinen Ahmet Rifat Duran, bu sayede lojistik ile ilgili diğer hizmet sektörleri ve dış ticaret gibi alanlarda kent genelinde önemli bir beceri seti oluşturduğunu kaydetti Duran konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mersin ayrıca Türkiye’nin en önemli bitkisel üretim merkezleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 22’sini tek başına Mersin gerçekleştirmektedir. Kentin toplam ihracatının yüzde 27’si bitkisel üretim sektöründen gerçekleştirilmektedir. Kentin sektörel gelişim senaryosunda bitkisel üretimin öneminin artarak devam edeceği; daha katma değerli, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm ile uyumlu ürünlere geçileceği, tarım-gıda sanayi entegrasyonunun giderek güçleneceği değerlendirilmektedir.”

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.