Türkiye’den Irak’a elektrik ihracatı başladı

Irak Başbakanlığı, Türkiye’den 300 megawatt elektrik ithalini öngören elektrik iletim hattının dün faaliyete geçtiğini açıkladı.

Türkiye’den Irak’a elektrik ihracatı başladı
Yayınlama: 22.07.2024
A+
A-

Irak Başbakanlığı, Türkiye’den 300 megawatt elektrik ithalini öngören elektrik iletim hattının dün faaliyete geçtiğini açıkladı. Açıklamada, 115 km uzunluğundaki hattın Musul’un batısındaki bir elektrik santraline bağlanacağı ve kuzeydeki Ninova, Selahaddin ve Kerkük vilayetlerine elektrik sağlayacağı belirtildi. İthal edilecek elektrik, bu bölgelerin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılacak.

Irak, elektriğin üçte birini ve gaz ihtiyacının yüzde 40’ını İran’dan ithal ediyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğutma amaçlı elektrik talebinin arttığı dönemlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor.

Yeni iletim hattı, bu kesintilerin azaltılmasına yardımcı olacak.2004’ten bu yana ertelenen proje, Irak’ın komşu şebekelere bağlanma ve bölgesel enerji sistemine entegre olma stratejisinin bir parçası. Bu strateji, çeşitli pik yük koşullarında çeşitlilik ve değişime izin vermeyi amaçlıyor. Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, yeni hattın Irak’ı komşu ülkelerle bağlamak için “stratejik” bir adım olduğunu belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.