Doğru beslenme, kemik sağlığı açısından çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak için sağlıklı yaşam, düzenli uykunun yanında doğru beslenmenin de çok önemli olduğunu söyledi.

Doğru beslenme, kemik sağlığı açısından çok önemli
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

İnanır, vücudumuzun temel yapısını oluşturan kemik ve eklemlerin, yaş ilerledikçe osteoporoz (kemik erimesi) ve osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gibi problemlerle karşı karşıya kalabildiğini ifade ederek, bu yüzden, kemikleri sağlıklı tutmak için doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını, D vitamini, kalsiyum ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmek gerektiğine işaret etti. İnanın, sağlıklı kemikler yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  1. D Vitamini ve Güneş Işığı: Güçlü kemikler için olmazsa olmazdır. Güneş ışığı, D vitamini için hayli önemlidir.
  2. Kalsiyum: Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerde bulunur.
  3. Fosfor: Su ürünleri, tavuk ve süt ürünlerinde bulunur.
  4. C Vitamini: Turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunur.
  5. K Vitamini: Zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çayda bol bulunur.
  6. B12 Vitamini: Kırmızı et, yumurta, süt ürünlerinde en fazla bulunur.
  7. Potasyum: Deniz ürünleri, patates, muzda yoğun olarak bulunur.
  8. A Vitamini ve Omega-3/6: Balık, keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.

İlerleyen yaş ile beraber gerekli takviyelerden mahrum kalan kemiklerin sağlamlığını yitirdiğini ve kırılgan hale geldiğini anımsatan İnanır, bu nedenle kemik sağlığını korumanın uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürmek için kritik olduğuna dikkat çekti. İnanır, kemik sağlığını korumak ve güçlendirmek için şunları tüketilmesini tavsiye etti: Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.

İnanır, kemik  sağlığı için tuzdan uzak durulmasını önerirken şöyle dedi: “Sigara, alkol, stresli veya sedanter yaşamdan kaçınılmalı.Kafein ve çay aşırı tüketilmemeli. Asitli ve GDO’lu ürünlerden uzak durulmalı.”

İnanır, kemik erimesini karşı ise spor veya egzersiz yapılmasını, bol su tüketilmesini, ayrıca ağır metal zehirlenmeleri ve toksisite ile mücadele edilmesini tavsiye etti.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.