Yaz aylarını omurga sağlığınız için fırsata çevirebilirsiniz!

Yaz ayları genellikle sıcaklıklarıyla bilinir ve bu sıcaklıklar zaman zaman şikâyet konusu olabilir. Ancak Medline Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emine Bukan Arıca, sıcak havaların omurga sağlığı için pek çok fayda sağladığını söyledi.

Yaz aylarını omurga sağlığınız için fırsata çevirebilirsiniz!
Yayınlama: 11.07.2024
A+
A-

İşte yaz aylarını omurga sağlığınız için nasıl fırsata çevirebileceğinizi anlatan beş önemli adım:

1. Sıcak havaların faydalarını kullanın

Sıcak hava, kaslar ve eklemler üzerinde gevşetici bir etki yaratarak omurganızın sorunlarına daha fazla tolerans göstermesini sağlar. Bu nedenle, günün uygun saatlerinde yürüyüş ve gerdirme egzersizleri yaparak sıcak havalardan faydalanın. Ancak güneşin dik açıyla geldiği saatlerde uzun süre güneşte kalmamaya dikkat edin ve klimaları bilinçli kullanın.

2. Fazla kilolardan kurtulun

Hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları fazla kiloya neden olur. Fazla kilo, eklemler üzerinde olumsuz etkilere yol açar ve özellikle diz eklemlerini zorlar. Yaz aylarında spor yapmak daha kolay ve keyifli olduğundan, bu dönemde fazla kilolardan kurtulmaya çalışın. Ağır ve kalorisi yüksek yemekler yerine taze sebze ve meyveleri tercih edin.

3. Yüzme fırsatlarını değerlendirin

Yüzme, kas ve eklemlerin çalışmasını destekler ve vücuda esneklik kazandırır. Omurga sağlığınız için deniz ve havuzlardan bol bol yararlanın. İlk başta kendinizi fazla yormadan sırt üstü yüzerek başlayın ve ardından yüzme programınızı haftada 2-3 güne çıkartmaya çalışın.

4. Sporu alışkanlık haline getirin

Düzenli egzersiz yapmak omurga sağlığı için önemlidir. Yaz aylarında hava şartları spor yapmak için daha uygundur. Haftada 4-5 gün, ortalama 45 dakika açık hava egzersizleri yaparak omurga sağlığınızı destekleyin. Ayrıca uzun yürüyüşlere de çıkmaya özen gösterin.

5. Bol su tüketin

Vücuttaki su oranının dengede olması, eklemlerdeki yumuşak dokuların esnekliğini ve hareketliliğini etkiler. Omurga diskleri sıvı eksikliğine karşı savunmasızdır. Yaz aylarında terleme miktarı arttığından dolayı susamayı beklemeden su tüketin ve günlük su miktarının 2,5-3 litrenin altına düşmemesine dikkat edin.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.