Bulgaristan’da yapılan arkeolojik kazılarda, Antik Yunan Tanrısı Hermes’e ait olan 2 metrelik bir heykel keşfedildi

Bulgaristan’ın güneydoğusunda, Yunanistan sınırına yakın bir bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, M.Ö. 356-339 yılları arasında Kral II. Philip tarafından kurulan Heraclea Sintica antik kentinde, Roma dönemine ait bir kanalizasyon kazısı sırasında 2 metre boyunda bir Antik Yunan tanrısı Hermes heykeli keşfedildi.

Bulgaristan’da yapılan arkeolojik kazılarda, Antik Yunan Tanrısı Hermes’e ait olan 2 metrelik bir heykel keşfedildi
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

Bulgaristan’ın güneydoğusunda, Yunanistan sınırına yakın bir bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, M.Ö. 356-339 yılları arasında Kral II. Philip tarafından kurulan Heraclea Sintica antik kentinde, bir Roma kanalizasyonu kazısı sırasında 2 metre boyunda bir Antik Yunan tanrısı Hermes heykeli bulundu.

Kazı ekibinin başındaki arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin son derece iyi korunmuş olduğunu belirtti. Başının sağlam ve çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Vagalinski, heykelin kanalizasyona yerleştirilip toprakla örtüldüğünü belirtti. Bu durumun, Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu’nun resmi dini olarak kabul edilmesi ve pagan sembollerinin yasaklanması döneminde gerçekleşmiş olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Heykelin, antik Yunan orijinalinin bir Roma kopyası olduğu belirtiliyor.

Heraclea Sintica, M.S. 388 yılında meydana gelen büyük bir depremle büyük zarar görmüş ve sonrasında hızlı bir çöküş sürecine girmişti. M.S. 500 yılına gelindiğinde ise tamamen terk edilmişti. Bulgaristan’ın Rupite köyü olarak bilinen bölgede yer alan antik kent, 2007 yılından beri arkeolojik kazılara ev sahipliği yapıyor. Heykelin bulunuşu, antik dönemde Heraclea Sintica’nın önemini ve zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Arkeologlar, heykelin kanalizasyona özenle yerleştirilmiş olmasını, Hristiyanlığın yayılmasına rağmen halkın eski inançlarını tamamen terk etmediğinin bir işareti olarak yorumluyor. Bulgaristan’daki kazı çalışmaları devam ederken, bölgede başka önemli eserlerin de ortaya çıkarılabileceği düşünülüyor. Şimdiye kadar yapılan incelemelerde, büyük bir seramik maskeler atölyesi ve henüz keşfedilmemiş bir antik tiyatro izlerine rastlandı.

Hermes, Yunan mitolojisinde tanrıların habercisi olarak bilinir. Yolcuların, hırsızların ve yalancıların koruyucusu olarak kabul edilirken, aynı zamanda ruhları yeraltı dünyasına veya Hades’e götürmekle de görevlidir. Zekâsı ve kavrayışı nedeniyle hırsızların tanrısı olarak da anılır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.