Alzheimer tedavisinde yeni umut: ABD ilaca onay verdi

e-posta
13
hisseler
21

Yorumları Görüntüle
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) , Alzheimer hastalığının erken belirtilerinin ilerlemesini yavaşlatmak için tasarlanan donanemab adlı ilacı onayladı .

Alzheimer tedavisinde yeni umut: ABD ilaca onay verdi
Yayınlama: 29.06.2024
Düzenleme: 04.07.2024 12:27
A+
A-

Alzheimer’ın erken tedavisi için yeni bir ilaç geliştirildi. İlaç ABD’de onaylanarak piyasaya sürüldü.

Indianapolis merkezli Eli Lilly ilaç firması tarafından üretilen donanemab, beyinde biriken ve bunamaya neden olan ayırt edici plağın vücuttan atılmasına yardımcı olan bir monoklonal antikor tedavi olarak açıklandı.

Klinik deneyler, tedavinin hastalardaki bilişsel gerilemeyi yüzde 35’e kadar yavaşlattığını gösterdi.

Şimdi onaylanan Eli Lilly, Kisunla adı altında satılacağını ve ayda bir kez IV infüzyonlarla uygulanacağını söyledi. Şişe başına 695 dolara mal olacak – bu da yılda yaklaşık 32 bin dolara denk geliyor.

Alzheimer tedavisinde çığır açan bir gelişme olmasına rağmen, uzmanlar donanemab hakkında beyin kanaması risklerinin bilinmesi ve birkaç hastanın ölümüne yol açması nedeniyle endişelerini dile getirdiler.

Alzheimer İlaç Keşif Vakfı’nın (ADDF) kurucu ortağı ve baş bilim sorumlusu Dr. Howard Fillit, bir basın bülteninde şunları söyledi: Bu onay, Alzheimer hastalığıyla yaşayan insanlar için bakım standartlarının geliştirilmesinde ileriye doğru atılmış bir adım daha olup, Alzheimer topluluğuna çok ihtiyaç duyulan umut sağlayacak yeni tedaviler içerecektir. Alzheimer’ı bugünden daha erken teşhis edip tedavi etmek, hastalığın ilerlemesini anlamlı ölçüde yavaşlatma potansiyeline sahip ve hastalara bağımsızlıklarını daha uzun süre koruyabilmeleri için paha biçilmez zaman kazandırıyor.’

Eli Lilly, ilacın 18 ay boyunca hastalardaki bilişsel ve işlevsel gerilemeyi plaseboya kıyasla yüzde 35’e kadar yavaşlattığını söyledi. Ayrıca hastaların Alzheimer hastalığının ileri evrelerine ilerleme riskini yüzde 39’a kadar azalttı.

Araştırmada ayrıca donanemab’ın katılımcıların beyinlerindeki amiloid plakları plaseboya kıyasla altı ayda ortalama yüzde 61, 12 ayda yüzde 80 ve 18 ayda yüzde 84 oranında azalttığı bulundu. Donanemab potansiyel bir tedavi olarak selamlansa da, Eli Lilly’nin denemesindeki hastaların dörtte biri beyin şişmesi yaşadı ve üç kişi ilaca atfedilen beyin şişmesi veya kanamadan öldü.

Ölüm oranını yükseltti

Ayrıca donanemab alan hastalarda ölüm oranı biraz daha yüksekti: Yüzde 2, plasebo alan hastalarda ise bu oran yüzde 1,7 idi.

ABD’nin yaşlanan nüfusu artmaya devam ettikçe, bunama oranları da artacaktır. Şu anda tahmini olarak 6,7 milyon Amerikalı, bunamanın en yaygın nedeni olan Alzheimer hastalığına sahip ve bunların büyük çoğunluğu 65 yaş üstü.

2050 yılına gelindiğinde bu sayının yaklaşık 13 milyona ulaşması bekleniyor.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.