Sivil havacılık skandalı: Boeing suç duyurusu detayları

2018 ve 2019 yıllarında yaşanan iki ölümlü kazanın ardından oklar Boeing’e dönmüştü. İddialara göre, Adalet Bakanlığı’nın şirkete suç duyurusunda bulunması isteniyor.
Öte yandan Adalet Bakanlığı dava açmak yerine, 2021 anlaşmasını bir yıl uzatabilir ya da daha katı şartlar önerebilir.

Sivil havacılık skandalı: Boeing suç duyurusu detayları
Yayınlama: 24.06.2024
A+
A-

ABD’li savcılar Adalet Bakanlığı yetkililerine Boeing aleyhine suç duyurusunda bulunulmasını tavsiye etti.

İki 737 MAX kazasına karışan Boeing’in bu kazalarla ilgili anlaşmayı ihlal ettiği tespit edilmişti. Adalet Bakanlığı, Boeing’e dava açılıp açılmayacağına 7 Temmuz günü karar verecek.

Yetkililer, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan iki ölümcül kaza nedeniyle şirketin 2021 anlaşmasını ihlal ettiğini belirlemişti. Endonezya ve Etiyopya’da meydana gelen kazalarda, toplam 346 kişi hayatını kaybetti.

2021 anlaşmasına göre Adalet Bakanlığı, Boeing’in uyumluluk uygulamalarını elden geçirmesi ve düzenli raporlar sunması koşuluyla Federal Havacılık İdaresi’ni ‘dolandırdığı’ iddiaları nedeniyle Boeing’e dava açmamayı onayladı. Boeing ayrıca soruşturmayı sonuçlandırmak için 2,5 milyar dolar ödemeyi de kabul etti.

Boeing yorum yapmaktan kaçındı. Daha önce, üç yıllık bir süreye sahip olan ve ertelenmiş kovuşturma anlaşması olarak bilinen 2021 anlaşmasının “şartlarını yerine getirdiğini” söylemişti. Reuters’in bu ay bildirdiğine göre Boeing, Adalet Bakanlığı’na şirketin anlaşmayı ihlal ettiği yönündeki kararlılığına katılmadığını söyledi .

Adalet Bakanlığı sözcüsü henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

İki kaynağa dayandırılan bilgiye göre taraflar, Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasına olası bir çözüm üzerinde görüşüyor. Yetkililerin suçlamalarda ilerleyeceğinin garantisinin bulunmadığı söyleniyor.

Yetkililer, Adalet Bakanlığı’nın iç görüşmelerinin devam ettiğini ve henüz nihai bir karara varılmadığını da eklediler.

Kaynaklar, Adalet Bakanlığı yetkililerinin hangi suçlamaları düşündüğünü belirtmedi ancak kaynaklardan biri, 2021’deki orijinal dolandırıcılık komplosu suçlamasının ötesine geçebileceklerini söyledi.

Ek olarak Boeing’e dava açmak yerine Adalet Bakanlığı’nın 2021 anlaşmasını bir yıl uzatabileği ya da daha katı şartlar önerebileceği de söyleniyor.

Mali cezalara ek olarak, en katı uzlaşmalar genellikle bir şirketin uyumluluğunu izlemek için üçüncü bir tarafın görevlendirilmesini içeriyor. Adalet Bakanlığı ayrıca şirketin suçunu kabul ederek suçunu kabul etmesini de talep edebilir.

Kaynaklardan biri, Boeing’in bir ceza ödemeye ve denetlemeyi kabul etmeye istekli olabileceğini, ancak genellikle ek iş kısıtlamalarına yol açan suç duyurusunun çok zarar verici olabileceğine inandığını söyledi.

Boeing’in, Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere ABD hükümetiyle yapılan sözleşmelerden ciddi bir gelir elde ettiği ve bunun ağır bir suçtan dolayı tehlikeye girebileceği de söyleniyor.

İki ölümcül 737 MAX kazasının kurbanlarının yakınları, Adalet Bakanlığı yetkililerinin şirket ve yöneticileri hakkında dava açması gerektiğini savunarak 2021 anlaşmasını uzun süredir eleştiriyor.

Haziran ayındaki Senato duruşmasında İcra Kurulu Başkanı Dave Calhoun, şirketin güvenlik konusundaki eksikliklerini kabul etti ve sevdiklerini kaybeden ailelerden özür diledi.

Geçtiğimiz hafta aileler, uçak üreticisine karşı yaklaşık 25 milyar dolarlık para cezası talep etmeleri ve cezai soruşturma başlatmaları için savcılara baskı yapmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.