Asgari ücrete ara zam geliyor mu? İşte kesin olacak o tarih…

Temmuz ayına yaklaştıkça asgari ücret zammı gündemi kamuoyunun ve siyasetin dikkatini çekmeye devam ediyor. Milyonlarca emekli maaş zammını beklerken, asgari ücretliler de maaşlarında artış olup olmayacağını sorguluyor. Hükümet, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtmişti ancak farklı senaryolar da konuşuluyor.

Asgari ücrete ara zam geliyor mu? İşte kesin olacak o tarih…
Yayınlama: 17.06.2024
A+
A-

CHP lideri Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmede asgari ücretin gündeme gelmesi, ara zam beklentisini artırdı. Ayrıca, siyasi partilerin bayramlaşma ziyaretlerinde de asgari ücret konusu öne çıktı. CHP heyetinin başındaki Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, asgari ücrette iyileştirme yapılmasının önemine dikkat çekti.

Hükümet tarafından yapılan yüzde 49 artışla yeni asgari ücret tutarı 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Haziran enflasyonunun yüzde 3 civarında olması bekleniyor ve şu anda 5 aylık enflasyon kümülatif olarak yüzde 22.72. Temmuz ayında, 5 milyondan fazla memur ve 16 milyondan fazla emekli, 6 aylık enflasyon farkına bağlı olarak maaş ve aylıklarına zam alacak.

Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak mı?

Cumhuriyet gazetesine göre, açlık ve yoksulluk sınırı ile yüksek enflasyona bağlı olarak, 7,5 milyon asgari ücretliye de benzer oranda bir zam yapılması konuşuluyor. Beklenen ortalama zam oranının yüzde 20-25 civarında olması öngörülüyor.

Ara zam için dikkat çeken tarih

Bazı kesimlerde ise asgari ücrete ara zammın yılın ortasında değil, sonlarına doğru olabileceği konuşuluyor. Temmuz ayında ara zam yapılmayacağı belirtilirken, eylül ayında bir düzenleme olabileceği öne sürülüyor.

Yılbaşında asgari ücret ne kadar olur?

Ara zammın olmadığı bir ortamda enflasyonun yıllık yüzde 35-40 aralığına gerileyeceği beklentisiyle, yılbaşında asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 35-40 civarında olması bekleniyor. Bu senaryolara göre, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin yüzde 30 zam ile 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam ile 22 bin 952 liraya ve yüzde 40 zam ile 23 bin 802 liraya yükselmesi öngörülüyor.

2026 yılı Ocak ayına kadar asgari ücretlilerin 2026 yılında enflasyon tahminlerine göre yüzde 15-20 oranında zam alması bekleniyor. Böylece 2027 Ocak ayına kadar asgari ücretlilerin maaşlarının ortalama olarak 26 bin 400 lira seviyelerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

Asgari ücretliler ve emekliler için maaş zammı beklentisi devam ederken, hükümetin ve siyasi partilerin bu konuda alacağı kararlar yakından takip ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.