Mersin’de tarım ve sokak hayvanları çalıştayı gerçekleşti

Mersin Büyükşehir Belediyesi ‘Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’nı gerçekleştirdi. Çalıştay da, tarım ve sokak hayvanlarına dair her noktaya değinildi.

Mersin’de tarım ve sokak hayvanları çalıştayı gerçekleşti
Yayınlama: 08.06.2024
Düzenleme: 04.07.2024 12:52
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 2019 yılında göreve ilk geldiğinde start verdiği çalıştayların 2.’si başladı. Bir tarım şehri olan Mersin’de üreticilere destek olmak için Büyükşehir Belediyesi, ikinci 5 yılda da desteklerini arttırmak için ‘Tarım ve Sokak Hayvanları Çalıştayı’nı alanında uzman kişilerle gerçekleştirdi. Çalıştayda; ‘Sulama Sistemleri ve Yenilenebilir Enerji’, ‘Akıllı Tarım, Bitkisel Materyal ve Bitki Sağlığı’, ‘Hayvancılık Destekleri’, ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik’, ‘Sokak Hayvanları ve Yaban Hayatı’ ile ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri’ başlıklarında tartışmalar yürütüldü.

“Üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, toplam 8 daire başkanlığının çalıştay düzenleyeceğini ve bunun ilkini Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiğini aktardı. Başkan Seçer’in katılımcı demokrasi anlayışına uygun olarak, kentle ilgili yapılan planlar ve hayata geçirilen uygulamalarda stratejik plan oluşturmanın yanı sıra, halkla ve dış paydaşlarla da iletişim halinde olduklarını söyleyen Tok, “Çok verimli bir çalıştay oldu, çok güzel fikirler çıktı” dedi. Geçtiğimiz 5 yılda Büyükşehir olarak tarıma ayrı bir önem verdiklerini ve bu anlayışın bu dönemde de devam edeceğini vurgulayan Tok, “5 yıl boyunca tarımsal desteklerimizle ilgili çok olumlu dönüşler aldık. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın yaptığı çalışmalar, ‘sosyal belediyeciliğin’ en önemli çalışmalarından bir tanesiydi” diye konuştu. Büyükşehir’in üreticilere sunduğu fide-fidan, sulama borusu, makine ekipman ve ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ gibi Türkiye’ye örnek olan tarımsal desteklerinin artarak devam edeceğini belirten Tok, yeni dönemde üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan enerji maliyetini düşürmek adına da ‘Güneş Enerjisi Paneli (GES)’ projesini hayata geçireceklerini aktararak, üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

“İlk 5 yılda yapılan projeler, Büyükşehir’in tarıma verdiği önemi gösteriyor”
Büyükşehir’in tarımsal faaliyetlerini takdirle karşıladıklarını söyleyen Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çalıştayın sonunda elde edilen çıktıyla birlikte, tarımsal hizmetlerin hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Geçtiğimiz 5 yıl yapılan projelerde Büyükşehir’in tarıma verdiği önemin kanıtlandığını kaydeden Yılmaz, “İlk 5 yılda eğer bu kadar hizmet yapılmışsa; ikinci 5 yılda çok daha önemli, kentimizi ilgilendiren, kentimizin geleceğine ışık tutan yatırımların yapılacağını düşünüyorum” dedi. Girdi maliyetleri ile boğuşan üreticilere seslenen Yılmaz, “Mersin’de şu anda hasat dönemi yoğun bir şekilde devam ediyor. Öncelikle sert çekirdekli ürünlerimizde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun aşırı derecede yüksek olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. Çiftçilerimizin bu ürünün üretilmesinde harcadığı ekonomik değerlerin çöp olması bizi rahatsız ediyor. Geçmiş yıllarda Bakanlığımız, ekonomik anlamda bu işe çok önem gösterdi. Çiftçilere dağıttığımız tuzaklarla, yüzde 90’ın üzerinde verim aldığımızı gördük. Demek ki o şekilde toplu uygulama yapılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“Türkiye’ye örnek olacak bir proje”
Değerli ve verimli bir çalıştay gerçekleştiğini belirten Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, ilk 5 yılda çok değerli hizmetler yapıldığını ve Mersin halkının da Vahap Seçer’i bu yüzden tekrar seçtiğini kaydetti. Hizmetlerden dolayı Büyükşehir’e teşekkür eden Şenay, “Biz Veteriner Hekimler Odası olarak, ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesine katkı sunduk. Herkes gayet memnun ve Türkiye’ye örnek olacak bir proje. Mersin genelinde 7 bin 500 adet hayvan dağıttık” diye konuştu. Yapılan projelerin başarılı sonuçlanmasının nedeninin, işin profesyoneller ile yapılmasından kaynaklandığını söyleyen Şenay, “Çünkü veterinerlikte yapılacak bir tasarrufu, elbette ki Veteriner Hekimler Odası bilir. İşin başındaki kişilerle yol almak, başarıyı kaçınılmaz kılacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.