Starliner yörüngede: Uzay yarışı alevleniyor

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing’in Starliner mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla ulaştı. ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Starship roketi ise 4. test uçuşunu başarılı bir şekilde tamamlayarak ilk kez yeryüzüne yumuşak iniş yaptı.

Starliner yörüngede: Uzay yarışı  alevleniyor
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

Uzun süredir planlanan uçuş sonunda gerçekleşti. ABD merkezli havacılık şirketi Boeing’in Starliner mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla ulaştı.

Starliner, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden mürettebatlı olarak başarılı bir şekilde fırlatıldı. Mekik, yaklaşık 27 saatlik bir uçuşun ardından ISS’ye kenetlendi.

Yolculuk sırasında helyum sızıntısı yaşayan Starliner’ın 28 iticisinden 4’ü bozuldu. Astronotlar, bozuk iticilerden 3’ünü yeniden çalıştırmayı başardı. ISS’de Starliner’ı 4 ABD’li astronot ve 3 Rus kozmonot karşıladı.

Bu arada, ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in geliştirdiği Starship, 4. test uçuşunu başarılı bir şekilde tamamladı. ABD’nin Texas eyaletinden fırlatılan Starship, Meksika Körfezi’ne ilk kez yumuşak bir iniş yaptı.

Test uçuşunda, fırlatma ve iniş aşamalarındaki ana hedefler ilk kez başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. SpaceX’in sahibi Elon Musk, yaptığı açıklamada, “Birçok döşeme kaybı ve hasarlı bir kanada rağmen Starship, okyanusa yumuşak bir iniş yapmayı başardı. Tebrikler SpaceX ekibi, destansı bir başarıya imza attınız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.