Bir zamanlar bilim kurgu filmi konusuydu… Şimdilerde ise uzaya asansörle çıkma projesi için düğmeye basıldı

Bir zamanlar bilim kurgu dünyasının konusu olan uzaya asansör projesi, Japonya merkezli Obayashi Corporation’ın girişimiyle 2050 yılına kadar gerçeğe dönüşebilir. Başarılı olması durumunda uzay yolculuğunda devrim yaratacak ve potansiyel olarak küresel ekonomiyi dönüştürecek bu proje, büyük engellerin aşılmasını gerektiriyor.

Bir zamanlar bilim kurgu filmi konusuydu… Şimdilerde ise uzaya asansörle çıkma projesi için düğmeye basıldı
Yayınlama: 06.06.2024
A+
A-

Tokyo Skytree’yi inşa etmesiyle tanınan Obayashi Corporation, uzayın 96 bin kilometresine ulaşacak bir uzay asansörü inşa etmeyi planladıklarını açıkladı. 100 milyar ABD doları değerindeki bu devasa projenin inşaatına 2025 yılına kadar başlanması hedefleniyor ve 2050 gibi erken bir tarihte faaliyete geçebileceği öngörülüyor.

Uzaya asansörle yolculuk

Manyetik doğrusal motorlarla çalışan robot arabalar, roket maliyetinin çok altında bir maliyetle insanları ve kargoları yeni inşa edilecek uzay istasyonuna taşıyacak. Bu yolculuk yaklaşık yedi gün sürecek. Uzay asansörleri fikri yeni olmasa da, mühendisliği ve uygulanması son derece zorlu bir süreç olacak.

Mühendislik ve teknolojik zorluklar

2012 yılında yapılan büyük bir uluslararası araştırma, uzay asansörünün uygulanabilir olduğunu, ancak en iyi şekilde uluslararası iş birliği ile başarılabileceğini ortaya koydu. Projenin 2025 öncesinde nasıl ilerlediğini görmek için raporu yazan ve Obayashi Corporation’ın gelecekteki teknoloji oluşturma departmanında görev alan Yoji Ishikawa, şirketin şu anda araştırma ve geliştirme, ortaklık kurma ve tanıtımla meşgul olduğunu belirtti.

Ekonomik ve teknolojik faydalar

İnsanları ve nesneleri roketlerle uzaya fırlatmak son derece pahalıdır. Örneğin, NASA’nın dört Artemis Ay misyonunun fırlatma başına 4,1 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Uzay asansörleri, bu yüksek maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. Uzay mekiği kullanarak kargoyu uzaya taşımak kilogram başına yaklaşık 22 bin dolar tutarken, uzay asansörü için tahmin edilen maliyet yaklaşık 200 dolar.

Malzeme sorunu

Bir uzay asansörü inşa etmenin önündeki en büyük engellerden biri, ipin veya borunun hangi malzemeden yapılacağıdır. Tipik malzemeler, maruz kalacağı muazzam gerilime dayanamayacağı için kullanılamaz. Obayashi Corporation, karbon nanotüpleri kullanmayı öneriyor. Nanotüpler, çeliğe kıyasla çok daha hafif ve gerilim altında kırılma olasılığı daha düşük olan malzemelerdir. Ancak, bu malzemeler çok küçüktür; çapları metrenin milyarda biri kadar. Uzay asansörünün ipi, nesnelerin Dünya’nın dönüşüyle senkronize kalması için en az 35 bin kilometre uzunluğunda olmalıdır. Bu nedenle, tamamen yeni bir materyal geliştirilmesi gerekebilir.

Diğer engeller

Malzeme sorununun yanı sıra, başka zorluklar da bulunmaktadır. Örneğin, uzay asansörünün ipi inanılmaz bir gerilim altında olacak ve kopma riski taşıyacaktır. Bir yıldırım çarpması onu buharlaştırabilir. Ayrıca, kasırgalar ve musonlar gibi dikkate alınması gereken hava koşulları da vardır.

Uzaya asansör projesi, büyük zorluklara rağmen, başarılı olması durumunda uzay yolculuğunu ve küresel ekonomiyi kökten değiştirme potansiyeline sahip bir girişimdir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.