Bilgiç: Tarımda üretim planlamasının hayata geçirilmesi şart

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, tarımda yaşanacak en büyük tehlikenin dışa bağımlılık olduğunu, çok çeşitli ürün yetişen Çukurova Bölgesi’nde katma değeri yüksek ürünlerle...

Bilgiç: Tarımda üretim planlamasının hayata geçirilmesi şart
Yayınlama: 29.05.2024
Düzenleme: 29.05.2024 11:42
A+
A-
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, tarımda yaşanacak en büyük tehlikenin dışa bağımlılık olduğunu, çok çeşitli ürün yetişen Çukurova Bölgesi’nde katma değeri yüksek ürünlerle tarımsal potansiyeli artırarak Türkiye’yi birçok üründe dışa bağımlılıktan kurtarmanın mümkün olduğunu söyledi.
Bilgiç, mayıs ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin en temel değerlerinden birinin tarımsal üretim olduğuna dikkat çekti. “Üretimi ne kadar iyi yaparsak yapalım marka değerimizi artıramazsak hedefe ulaşmış olamayız. Bu yüzden ürünlerimizin kalitesini ve katma değerini yükseltmemiz gerekli” diyen Bilgiç, özellikle mısır ve buğdayın hem gıda güvenliği açısından hem de ekonomik değer yaratma potansiyeliyle büyük bir öneme sahip olduğunu anımsattı. Ülkemizin tarım sektöründe kendine yetebilmesi ve dışa bağımlılığı azaltması için bu iki temel ürünün üretim ve işlenmesinin hayati önemi olduğunu aktaran Bilgiç, bu sebeple tarımda üretim planlamasının bu kez hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Daha önce 42 ilin Kırsal Kalkınma Desteği IPARD’dan faydalanarak tarımsal yatırımlarına ciddi destekler aldığını dile getiren Bilgiç, Adana’nın bu desteklerden faydalanması, yeni ve teknolojik yatırımların hayata geçirilmesi, üretilen ürünlerin işlenmesi ve depolanmasıyla tarım ve hayvancılıkta bölgenin potansiyeli ve marka değerinin artacağına inandığını anlattı. Bilgiç, “Adana’nın soğuk hava depoları ile paketleme tesislerine ihtiyacı var, buğday hasadı devam ediyor. Hasat zamanındaki aşırı yağışlar tarlada hasadı yapılmayan buğdaya zarar verdi. Küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini görebiliyoruz. Bu yüzden üretenin ve ürünlerin kıymeti bilinmeli, israftan kaçınılmalı, ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız. Tarım ürünlerine verilen destekler tekrar gözden geçirilerek tarımda sürdürülebilirlik sağlanmalıdır.” diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi’ni düzenledikleri anımsatan Bilgiç, şunları kaydetti: “Kongrede Mısır üretimi ve endüstrisi; Mısır ve buğday piyasaları, depolama ve ticaret; Buğday üretimi ve sektör analizi konuları masaya yatırıldı. Alanında yetkin akademisyenler, bürokrat ve sektör temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Adana ve bölgemiz için faydalı, güzel bir program oldu, olumlu geri dönüşlerini yaşıyoruz. Tarımın geleceğiyle ilgili tüm Türkiye’ye önemli mesajlar verildi, farklı bakış açıları değerlendirildi, yeni bakış açıları geliştirildi, yeni vizyonlar ortaya konuldu.”
Tarımın tüm dünyada yaşam devam ettiği sürece var olacağını anımsatan Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış ise dünyanın en verimli topraklarına sahip Çukurova’da çiftçinin kar ve zarara bakmadan üretime devam ettiğini, her zaman tüketicinin yüzünü güldüreceklerini söyledi.
D

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.